"RS do narednih izbora bez grba"

F
FENA
8.1.2010. u 15:38
0
11
"RS do narednih izbora bez grba"
0
"RS do narednih izbora bez grba" Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić ocijenio je da u ovom sazivu entitetski parlament više neće otvarati pitanje grba RS-a te da ostaje da se vidi da li će se nakon općih izbora tim pitanjem baviti novoizabrani parlamentarci.
On je napomenuo da je u RS-u trajala "višegodišnja priča" o simbolima te podsjetio da rješenje za grb nije prošlo na Ustavnom sudu RS-a nakon uloženog veta Kluba Bošnjaka.

Trenutno se kao simbol RS-a koristi amblem koji je, smatra Radojičić, u poptunosti supstituirao raniji grb RS-a u svim aplikacijama.

"U ovom momentu je amblem jedno adekvatno rješenje do momenta ili do okolnosti kada će RS moći da odluči o svom grbu", rekao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Podsjećanja radi, krajem decembra 2008. godine Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo je da je novim grbom RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda i proglasilo ga neustavnim.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a ističe i da ne postoje vremenstki rokovi do kada amandmani na Ustav RS-a, kojima se regulira i glavni grad tog entiteta, moraju biti usvojeni, a na koje ima primjedbe ima Klub Bošnjaka u Vijeću naroda.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: