Milorad Dodik
0

"RS će sama provesti popis s nacionalnim odrednicima"

FENA
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Ukoliko se pokaže da na nivou Bosne i Hercegovine nije moguće donijeti zakon o popisu stanovništva, Republika Srpska će u parlamentarnu proceduru uputiti pripremljeni zakon o popisu u RS-u i u ovom entitetu će 2011.godine biti urađen popis stanovništva, izjavio je danas predsjednik Vlade RS-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik.

On je, nakon sastanka s koalicijskim partnerima, predsjednicima Demokratskog narodnog saveza Markom Pavićem i Socijalističke partije Petrom Đokićem, rekao da RS nema ništa protiv osam stavki koje u vezi s popisom traži Evropska komisija, ali isto tako mora biti ugrađena stavka o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

„Mi smo se saglasili, pošto je očigledno da stvari na nivou BiH ne idu, da se već pripremljeni zakon o popisu u RS-u procijeni i u narednim sedmicama i stavi u proceduru“, precizirao je.

Dodik je rekao na pres-konferenciji da iako neki poručuju da to nije ono što Evropa traži, "niko nas ne može spriječiti da to uradimo, a onaj ko misli da to nisu relevantni podaci, neka ih ne koristi“.

Nakon sastanka s Pavićem i Đokićem, lider SNSD-a je još dodao da je zaključeno da ustavne promjene za njih nisu prioritet ni za evropske integracije, niti uvjet zatvaranja OHR-a.

„Smatramo da treba reafirmirati poziciju RS-a kao strane potpisnice Aneksa Dejtonskog sporazuma, time i Aneksa IV koji je Ustav BiH. Odluka o tome da li će se učestvovati u ustavnim promjenama i okviru koji će se postaviti može isključivo da donese parlament RS-a“, ustvrdio je Dodik.