|

RS: Budžetski okvir 2,025 milijardi KM

RS: Budžetski okvir 2,025 milijardi KM
2
S
SRNA
19.12.2014. u 20:53
13
komentara
2

dijeljenja
RS: Budžetski okvir 2,025 milijardi KM
Vlada Republike Srpske trebalo bi da u nedjelju, 21. decembra, usvoji prijedlog ekonomske politike i budžeta za narednu godinu, sa budžetskim okvirom od 2,025 milijardi KM, najavio je ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija.
Tegeltija je dodao da bi u republički budžet trebalo da se "slije" 1,588 milijardi KM, što je za 48 miliona više u odnosu na ovu godinu.

"Poreski prihodi imaju značajniji rast i procjena je da će on iznositi do 80 miliona KM, a ta razlika je posljedica smanjenja neporeskih prihoda za nešto više od 40 miliona KM", rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da se na 40 miliona viška ne može računati, jer je riječ o sredstvima iz raspodjele dividendi "Elektroprenosa BiH", kao i da će se trošiti manje, ali da neće biti smanjenja plata, ni otpuštanja.

"U odnosu na ovogodišnji rebalans, rashodi su manji za 70 miliona KM, a po prvi put planiran je i suficit od 20 miliona KM", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, osim ušteda, planiraju se i reforme u javnom sektoru, pri čemu nije predviđeno povećanje poreza, već efikasnija naplata postojećih.

"Troškovi za putovanja državnih službenika manji su za 30 posto", rekao je Tegeltija.

Govoreći o prijedlogu ekonomske politike, Tegeltija je istakao da će mjera uspjeha Vlade biti privredni rast i da je MMF-ova procjena rasta u BiH 3,5 posto, ali da će Vlada RS-a ići sa konzervativnijom varijantom.

On je najavio da će Vlada u ponedjeljak, 22. decembra, oba dokumenta uputiti u parlamentarnu proceduru, dok bi konsultacije sa socijalnim partnerima trebalo da budu obavljene tokom vikenda.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...