BiH
0

RS: 79 slučajeva napuštanja osnovne i 499 srednje škole

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Republici Srpskoj 36 osnovnih škola evidentiralo je u protekle dvije školske godine 79 slučajeva napuštanja školovanja, izjavila je ombudsman za djecu RS Nada Grahovac, naglasivši da ovi podaci još nisu alarmantni u odnosu na region.

Navodeći da su u 44 slučaja školovanje napustili dječaci, a u 35 djevojčice, Grahovac je naglasila da zakon ne poznaje nijedan razlog zbog kojeg učenik može biti isključen iz osnovne škole jer je ona obavezna.

"Svako napuštanje obrazovanja je povreda osnovnog prava djeteta", rekla je Grahovac novinarima pred početak okruglog stola o temi "Nijedno dijete izvan obrazovnog sistema", koji je organizovao Ombudsman za djecu u saradnji sa Džender centrom Vlade RS. 

Ona je navela da je u protekle dvije školske godine u RS-u  40 srednjih škola evidentiralo ukupno 499 slučajeva napuštanja školovanja. 

Prema njenim riječima, razlozi za napuštanje školovanja su prvenstveno loš uspjeh, loše učenje i vladanje, zatim disciplinski postupci, pa i trudnoće, brakovi i loša materijalna situacija.

"Razmišljanje da se uvedu prijemni ispiti za upis u srednju školu sigurno mogu doprinijeti da se djeca u prvom razredu ne susretnu sa gradivom sa kojim se ne mogu nositi pa odustaju od škole", rekla je Grahovac, te dodala da bi resorno minostarstvo moglo da donese pravilik o disiplinskoj i materijalnoj odgovornosti koji bi važio za cijelu RS, da se utvrdi procedura, odgovornost i traže načini da se pomogne djeci, a ne da ona budu kažnjena isključenjem iz škole.

Ona je naglasila da dijete koje ostane izvan obrazovnog sistema ostaje iza svakog sistema, te da je ključno i za osnovne i srednje škole partnerstvo sa roditeljima. 
"Partnerstvo škole i roditelja nije zaživjelo na način koji sistemski današnje vrijeme zahtijeva", rekla je Grahovac, dodajući da srednja škola u Srpskoj nije obavezna, ali je obavezna briga o djetetu. 

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Draženko Jorgić rekao je da se pravo na obrazovanje najviše krši tamo gdje još nije zakonski regulisano, a kod nas je to uglavnom slučaj nacionalnih manjina.

Prema njegovim riječima, evidentno je da je najviše slučajeva neupisivanja u školu zabilježeno među romskom populacijom. 

Profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Ivana Zečević ocijenila je da zakazuje školski sistem, a sve više i saradnja sa roditeljima, na kojoj se veoma malo radi.

Navodeći da škole nemaju dovoljno stručnog kadra, Zečevićeva je rekla da je, osim pedagoga i psihologa, potreban i socijalni radnik, naročito u slučajevima kada djeca napuštaju školovanje. 

Prema njenim riječima, osnovno je registrovati uzroke napuštanja školovanja, zatim odrediti grupe koje potencijalno predstavljaju djecu koja bi mogla da napuste sistem obrazovanja, te praviti bazu podataka na osnovu koje bi se djelovalo preventivno. 
Zečevićeva je poručila da škola treba da bude institucija u kojoj se djeca i vaspitavaju, a ne samo obrazuju.