Krov nad glavom za 50 porodica
0

Rosulje: Uručeni ključevi pripadnicima boračke populacije

FENA
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić uručio je danas ključeve za 50 stambenih jedinica pripadnicima boračke populacije među kojima su jedno dijete šehida bez oba roditelja, 23 roditelja šehida, 22 supruge šehida - poginulih boraca i četiri ratna vojna invalida, na lokalitetu Rosulje - Vogošća.
Sanela Kurtić, dijete je šehida bez oba roditelja, apsolventica Pravnog fakulteta i prvi je put riješila svoje stambeno pitanje. Kazala je da bi još više bila sretna da je stan dobila pod drugim uvjetima, jer je oca izgubila u ratu kada je imala samo devet godina, a majka se kasnije razboljela i umrla.

"Danas me preplavljuju osjećaji i sreće i tuge, voljela bih da su roditelji pored mene. Do sada sam živjela sa sestrom i zetom, a na svoj stan čekala sam četiri godine od podnošenja zahtjeva", dodala je Kurtić.

Ministar Ajnadžić izrazio je danas žaljenje što pripadnici boračke populacije nisu dobili svoje stanove i ranije i dodao da će Vlada KS-a nastojati u što skorije vrijeme riješiti ovo pitanje za preostalih 412 porodica iz ove kategorije, te poručio da će uslijediti kreditno zaduženje kod poslovnih banaka, jer "bolje je da banke čekaju da KS vrati kredit, nego da šehidske porodice čekaju svoje stanove".

Prisutne je pozdravio i ministar stambene politike KS-a Čedomir Lukić koji je naglasio važnost rješavanja stambenih problema boračke populacije, najavljujući da će ovo ministarstvo i dalje raditi na tome, dodajući da je trenutno u izgradnji 350 novih stanova.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić kazao je da je rješavanjem osnovnog egzistencijalnog pitanja za boračku populaciju na neki način zadovoljena pravda, koja je spora, ali dostižna.

Ključevi su urečeni i Zarfiji Halilović, Muli Mustafić, Hašiji Sulejmanović, Muneveri Gabeljić, Šuhri Gušo, Mevlidi Sulejmanović, Mejri Mujić, Ramizi Cvrk, Fati Čavkušić, Timi Duraković, Zejdi Bektić, Mini Gušić, Kadiri Mustafić, Izetu Suljiću, Aiši Mrvić, Almasi Zulović, Nuri Korman, Zahidi Srnja, Derviši Selmanović, Sehiji Šatara, Hasibu Nuhanoviću, Zumri Omerović i Zikreti Krdžić, kao roditeljima šehida i poginulih boraca.

Također ključevi su uručeni i Veziri Bećirović, Nazi Šišić, Amri Opanković, Zorici Pantelić, Umi Baltić, Fehmi Kadić, Medihi Agić, Rasemi Fazlić, Ifeti Veletova, Izeti Tinjak, Derviši Helač, Ibri Kijamet, Nevzeti Palalija, Šehidi Čelik, Samiji Krasnić, Ešefi Prelo, Behiji Bećar, Ramizi Tarčin, Suadi Kučević, Enisi Đuliman, Sabaheti Drakovac i Zizi Bečković, kao suprugama šehida i poginulih boraca te Emiru Zecu, Nijazu Husejnoviću, Mehmedu Klovi i Avdi Veliću, kao ratnim vojnim invalidima.