Sarajevo
0

Potpisani predugovori za dodjelu 32 stana borcima

FENA
Predstavnici 32 porodice boračke populacije potpisali su danas u Sarajevu s ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžadom Ajnadžićem predugovore o udruživanju sredstava za finansiranje izgradnje stanova na lokaciji Rosulje na području općine Vogošća.

Ovaj projekt realiziraju Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo stambene politike i Fond za izgradnju stanova Kantona Sarajevo.

Kako je novinarima kazao ministar Ajnadžić potpisivanje i uručenje ovih predugovora upriličeno je povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Prvog korpusa Armije BiH, a dodjela ovih stanova je svojevrsna zahvala boračkim porodicama u odbrani BiH.

"U ovoj godini planirano je da 120 porodica dobije stan, ali u narednom periodu očekuje se rješavanje stambenog pitanja za 426 porodica koje su na listi čekanja", dodao je Ajnadžić.

Najavio je i da je u planu uvođenje u zakon brže realizacije dodjele stanova i to dodjela stana na doživotno korištenje s mogućnošću prijenosa prava korištenja na djecu, ali da stan ostaje u vlasništvu države.

Predugovor o dodjeli stana potpisali su danas i supruga šehida Ramiza Tarčin i Nijaz Husejnović, a novinarima su kazali da su do sada živjeli u podstanarskim malim stanovima te da im ovaj čin mnogo znači u rješavanju egzistecijalnog stambenog pitanja.

Osim njih ugovor su potpisali i djeca šehida bez oba roditelja Dino Mačak i Eldar Karavdić, roditelji šehida Nura Korman, Ramiza Cvrk, Fata Čavkušić i Idriz Hajrić, supruge šehida Behija Bećar, Zejda Bektić, Saida Kučević, Enisa Đuliman, Sabaheta Drakovac, Ziza Bećković, Vezira Bećirović, Ibra Kijamet, Naza Šišić, Amra Opanković, Zorica Pantelić, Uma Baltić, Fehma Kadić, Mediha Agić, Rasema Fazlić, Ifeta Veletovac, Izeta Tinjak, Derviša Halač, Nevzeta Palalija, Šehida Čelik, Samija Krasnić, Ešrefa Prelo i Šuhra Sinanović, te ratni vojni invalid Mehmed Klovo.

Kako je najavljeno polaganje temeljca za izgradnju 300 stanova za boračku populaciju u narednoj fazi bit će upriličeno 19. septembra.