Problemi u USK
0

Rošić: Zbog "tehničke greške" više od 30 lijekova ostalo van esencijalne liste

FENA
Husein Rošić, premijer USK (Foto: Klix.ba)
Husein Rošić, premijer USK (Foto: Klix.ba)
Vlada Unsko-sanskog kantona će zauzeti stav i očitovati se o Odluci o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja kada joj kantonalni ministar zdravstva dostavi izvještaj koji se odnosi na proceduru koju je Komisija provela prilikom donošenja ove odluke, kazao je Feni premijer USK Husein Rošić.

Podsjetio je da je kantonalna vlada 3. novembra dala saglasnost na Odluku o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja (esencijalnoj listi) koju je ministar zdravstva kao takvu pripremio i dostavio.

S obzirom da je u apsolutnoj ingerenciji Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike imenovanje komisije koja je provodila kompletnu proceduru, ističe Rošić, članovi Vlade na samoj sjednici nisu imali izvještaj o provedenoj proceduri i nisu se mogli miješati u izmjenu postojeće liste, jer, prije svega, ministri nisu iz te oblasti.

"Nakon što je ta lista usvojena, prošla proceduru Vlade, ministar je nas obavijestio da su se desile određene tehničke greške, u smislu A liste i B liste, gdje je, prema njegovim informacijama, izostavljeno oko 30 lijekova Bosnalijeka i još jedne farmaceutske kuće", precizirao je Rošić.

Dodao je da je nakon toga "održana sjednica Kolegija Vlade USK-a na kojoj je razmatrana informacija ministra i donesena su dva zaključka“.

"Prije svega da nam se dostavi izvještaj o provedenoj proceduri od Komisije koju je on formirao i da se sav taj materijal kada se dostavi u Vladu pošalje Tužilaštvu USK-a, jer smatramo da takav jedan način rada je neprimjeren i hoćemo i želimo da imamo uvid šta se to ustvari desilo. Ne može biti tehnička greška da se izostavi više od 30 lijekova sa lista", kazao je Rošić.

Dodao je da su ministru proslijeđeni zaključci te da se sada očekuje njegov izvještaj.

"Mi očekujemo izvještaj. On nas je obavijestio i sebe obavezao da će dostaviti kao izmjene i dopune te odluke. Kada nam dostavi mi ćemo zauzeti stav o tome i očitovati se kao Vlada", kazao je Rošić.