Dogovor u USK
8

Rošić: Migrantske porodice s djecom bit će privremeno izmještene u hotel "Sedra"

Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Porodice s djecom, koje trenutno borave u Bihaću i Velikoj Kladuši sutra će biti izmještene na lokaciju hotela „Sedra“, potvrđeno je to na današnjem sastanku kantonalnog premijera Huseina Rošića sa gradonačelnicima i načelnicima iz Unsko-sanskog kantona.

"Čestim sastancima želimo pokazati jedinstvo i želju za rješavanjem problema privremenog smještaja ilegalnih migranata. Potvrđeno nam je da će porodice s djecom iz Bihaća i Velike Kladuše, već sutra biti izmještene u hotel „Sedra“. Rečeno nam je kako će prema toj lokaciji krenuti po jedan autobus s porodicama iz svakog grada. Također, ministar Mektić je danas u Velikoj Kladuši i Bosanskom Petrovcu, pa se nadamo i još nekim konkretnim rješenjima", rekao je premijer Rošić.

Naglasio je da su svi u Krajini jedinstvenu u stavu da se pomogne državi BiH u rješavanju migrantske krize. Do sada je, kaže, nažalost sav teret bio iskljućivo na ovom kantonu i općinama s njihovim ograničenim nadležnostima i budžetima.

"Zahvaljući profesionalizmu policije i zdravstvenog sektora uspjeli smo održati kontrolu. Izlazili smo u susret i sa prijedlozima lokacijama za prihvatni centar, ali ništa od predloženog nije odobreno od međunarodne zajednice. Naglašavam, mi ne bježimo od obaveze da pomognemo državi, ali ne možemo sami iznijeti obaveze države. Nadam se da će Ministarstvo sigurnosti postići dogovor o lokaciji za budući prihvatni centar za migrante van urbanih zona gradova", kazao je premijer Rošić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izrazio je zadovoljstvo što su se "stvari pokrenule s mrtve tačke".

"Međutim, ovo nije ni blizu konkretnog rješenja teške situacije s migrantima u našem gradu. Imamo podatke iz kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova da nam i dalje dnevno pristiže između 30 i 40 osoba. Trenutno se mogu samo zahvaliti premijeru USK na angažmanu, podršci i razumijevanju, jer bi bez toga bili doslovno prepušteni sami sebi", dodao je Fazlić.

Premijer USK Husein Rošić i dalje insistira na pojačanoj policijskoj kontroli ulaznih saobraćajnica na području Unsko-sanskog kantona, naročito vanrednih prevoznih linija kojima migranti u zadnje vrijeme organizovano dolaze u Bihać.