BiH
301

Ronaldo, Cristiano, Roberto i Sergio iz romskog naselja Svatovac

Klix.ba
Malo romsko naselje Svatovac, na sjeveroistoku BiH, dom je Cristiana, Ronalda, Roberta, Sergia, ali i Michaela, Guliana i Gabriele. Mnogo poznatih imena na jednom mjestu.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Roditelji su novinaru agencije Anadolija otkrili da su djeci dali imena po planetarno poznatim fudbalskim zvijezdama, pjevačima, ali i glavnim glumcima nekada veoma popularnih meksičkih sapunica.

Zvijezda Reala i portugalske reprezentacije, Cristiano Ronaldo, bio je razlog da Sanela i njen muž Elvir sada trogodišnjem sinu daju ime Cristiano.

“Gledajući utakmice svidjelo nam se to ime. Imam želju da i moj Cristiano jednoga dana bude poznati fudbaler”, kazala je majka Sanela gledajući malog Cristiana kako na prašnjavom terenu igra fudbal sa drugovima Ronaldom, Robertom i Sergiom.

Poznati fudbaleri nisu jedini uzor njoj i njenom mužu Elviru. I nekadašnja svjetska muzička zvijezda Michael Jackson bio je povod da jedo od djece dobije ime Michael.

“Imam još jednog sina. Zove se Michael (9) koji je ime dobio ime po popularnom pjevaču Michaelu Jacksonu. Mnogo mi se svidjelo ime”, priznala je Sanela.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Senada Imširović je majka Ronalda (6), Roberta (10), Renata (5) i Guliana (3).

“Gledali smo utakmice i odlučili smo da djeci dajemo imena fudbalera”, kroz smijeh govori Senada, inače veliki zaljubljenik u fudbal.

Ni djeci nije svejedno što nose imena slavnih ličnosti. Mladi Ronaldo, velika nada Svatovca, kako kaže njegov otac Nedžad, mnogo voli fudbal i prati fudbalske utakmice na televiziji.

Fudbalske zvijezde stranih zemalja nisu im uvijek izbor za imena djece. Jedan od mališana u ovom romskom naselju uskoro bi mogao ponijeti ime Džeko, po bosanskohercegovačkom reprezentativcu Edinu Džeki.

“Snaha mi je trudna, pa ako bude muško dat ćemo mu ime Džeko”, otkrila je Senada i dodala da će to sigurno biti sljedeće ime za muško dijete u njihovoj porodici.

Dok je ekipa Anadolije razgovarala sa Senadom, u razgovor se uključio i suprug Nedžad koji je kazao kako ima želju da mu žena na svijet donese jedan cijeli fudbalski tim, ali je dodao da još nije kasno da se to ostvari.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Zahida Arapović je, pak, zaljubljenica u meksičke sapunice. Prati ih, i trogodišnjem sinu Sabastianu je dala ime po glumcu iz jedne meksičke sapunice.

“Gledala sam seriju i odlučila sinu dati to ime”, kazala je ona.

Zahida ima i kćerku Gabrielu koja je također dobila ime po meksičkoj glumici iz serije koju je redovno pratila.

Dok traje razgovor sa mještanima Svatovca, počinje padati kiša, a Cristiano, Ronaldo, Roberto i ostalo društvo ne daju se omesti. Nastavljaju šutati loptu i sanjati da će jednog dana bar neko od njih postane poznati fudbaler.

Michael i Guliano bi se zadovoljili statusom pop-rock zvijezda.