BiH
2.8k

Najneobičnija imena djece u BiH: Dijamant, Sarajka, Floki, Amfilohije, Džulejbib...

Piše: T. Sekulić
Davanje imena djetetu je prava slatka muka roditelja. Neki ostaju vjerni tradiciji, drugi se odlučuju za moderno ime, dok neke majke i očevi se odlučuju kćerci ili sinu dati potpuno neobično ime. Neka od tih imena su, naprimjer, Kobra, Dastan, Dijamant, Osermando...

Roditelji u Bosni i Hercegovini djeci nerijetko daju imena po likovima iz serija, filmova, ali i po poznatim nogometašima i ostalim uspješnim ljudima.

U Sarajevu su najčešće ženska imena Amina, Sara, Fatima, Merjem, Anastazija, Marija, Hana, Amna, Ana, Ajša, Naida, Zehra, Esma i Aylina, dok se, kada je riječ o dječacima, roditelji najčešće odlučuju za imena kao što su Faruk, Arman, Abdullah, Marko, Tomislav, Teo, Bakir, Daris, Harun, Filip, Mak, Mirza, Kerim, Ammar, Ivan, Muhamed, Ali.

Posljednjih godina sve su češća imena arapskog porijekla, kao što su Hatab, Rehulah, Džulejbib, Sihama, Nusrema, Hadi...

"Erblin, Jumna, Ajmona, Manara, Kalina, Dastan, Lukmann, su neka od neuobičajenih imena koje roditelji daju djeci. Zakonom nije regulirano davanje, uvjetno rečeno', pogrdnih imena. Dakle, ime se može dati po junacima crtanih filmova ili imena nejasnog značenja. Ukratko, davanje imena djetetu je isključivo pravo roditelja. Tako neka od najčudnijih imena za koje se roditelji u Sarajevu odlučuju su Franjčesko, Kobra, Tarzan, Klaudijo, Malena, Gordon, Herkula, Mažda, Osermando, Floki, Samson, Mandolina, Dijamant, Odisej, Gazda, Snjeguljica, Rambo, Grana, Sarajka, Valter, Drenuša, Tulje, Filippo i Anđela Starr", kazala je za Klix.ba Jasna Beba, pomoćnica načelnika Službe za opću upravu u Općini Centar.

U Banjoj Luci, prema podacima iz matičnih knjiga, dječacima se više određuju tradicionalna imena, a među imenima za djevojčice češće se pojavljuju varijante karakteristične za neka druga podneblja.

"Dječacima se uglavnom daju imena Marko, Luka, Lazar, Stefan, Andrej, David, Matej, Filip, Uroš, Vuk, Đorđe, Aleksa, Aleksej, Sergej, relja... dok se djevojčicama daju imena - Ana, Mia, Milica, Marija, Teodora, Sofija, Anastasija, Katarina, Kristina, Ena, Una, Sara, Anđela..", kazao je Milenko Šajić, koordinator za saradnju sa sredstvima informisanja iz Uprave grada Banja Luka.

Istakao je da su među neobičnim imenima u Banjoj Luci - Anđelina Srna, Neva, Nika, Iskra, Korina, Nora, Anika, Kasijana, Lav, Leon, Simon, Demijan, Nestor, Miljan, Zarije, Zaharije, Balša, Eman, Kan, Van, Evgenij, Kolja, Vasil i Amfilohije.

"Brži protok informacija i utjecaj medija te veća migracija građana sa ovih prostora, utjecali su na raznolikost imena koja se daju djeci posljednjih godina, što znači da se među imenima pronađu i imena nogometaša, pjevača i pjevačica", istakao je Šajić.

Naveo je da mnogi roditelji i danas čuvaju do tradicije pa često djeci daju imane kao što su Ana i Marija, ili stara (biblijska) imena - Stefan, Pavle, David, Luka, Lazar, Nikola

Povremeno se u knjigama rođenih nađu i arhaična imena kao što su Jefimija ili Karađorđe. No, neka popularna imena kao što su Tanja, Sanja, Vesna, Željko, Zoran i Goran gotovo da su iščezla iz upotrebe.

U Zenici su 2013. godine roditelji najčešće davali imena kao što su Merjem, Ajna, Ajla, Kanita, Sara, Petra, Sajra, Harun, Kenan, Ajnur, Ajdin, Maid, Antonio, Toni..

"Najneobičnija imena u Zenici su Ameli-Irdina, Zeynep Neva, Laura-Šaha, Estrella, Lemana Minela, Dafne Nur, Melek Rania, Rejjan, Zein Abdulvait Mert, Džanan-Džan.... Neki roditelji daju imena djeci prema likovima iz televizijskih serija, imenima nogometaša, pjevača, kao naprimjer Asi, Nika, Iman, Luna, Runa, Vedad, Adel, Edy, Arman, Denijal, Elvis i dr", istakla je za Klix.ba Alma Jeftić iz Matičnog ureda Zenica.

Imena koja su nekada bila česta u Zenici, a sada se rijetko koriste su Esma, Ajša, Azra, Lejla, Muhamed, Omer, Zaim, Bakir...