{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Romi se aktivnije moraju uključiti u politički život BiH"

F
16.4.2010. u 21:43
0
5
"Romi se aktivnije moraju uključiti u politički život BiH"
0
"Romi se aktivnije moraju uključiti u politički život BiH"
Laktaši
Predstavnici romskoga nevladinog sektora očekuju od aktuelnih vlasti u Bosni i Hercegovini da rade na realizaciji aktivnosti koje su predviđene Akcionim planom za rješavanje problema Roma u sklopu Dekade socijalne inkluzije Roma 2005.- 2010. godine.
Učestvujući u petak u Laktašima u radu okruglog stola "Strategije političkog učešća i predstavljanja Roma u političkom životu", čiji je organizator Bosanski savjet za pomoć - BOSPO, predstavnici nevladinih organizacija, savjetodavnih i koordinacijskih tijela vlasti u BiH te nezavisni eksperti poručili su da se pripadnici romske nacionalne manjine moraju aktivnije i organiziranije uključiti u politički život u BiH, kako bi se putem vlasti, kao najmoćnijeg mehanizma, što efikasnije identificirali i rješavali njihovi problemi.

Od političkih partija u BiH očekuje se i da budu otvorenije prema romskoj zajednici i time doprinesu brzoj i potpunijoj emancipaciji ove nacionalne manjine.

Dogovorena je izrada i usvajanje dokumenta kojim bi se predstavnici romske nacionalne manjine obratili političkim strankama i organizacijama u BiH radi kooperacije, markiranja i rješavanja problema Roma.

Govoreno je i o mogućnosti i perspektivi učešća nacionalnih manjina, naročito Roma, u političkom životu u BiH.

Insistirano je na implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH", u želji da se ukloni ustavna diskriminacija nekonstitutivnih naroda i ostalih u našoj zemlji u vezi s pristupom pojednim političkim pozicijama, za što je neophodna promjena Ustava i Izbornog zakona BiH.

Učesnici okruglog stola očekuju od nadležnih organa da spomenute obaveze budu ispunjene što prije, saopćeno je iz Romskoga informativnog centra.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: