{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Romi se aktivnije moraju uključiti u politički život BiH"

F
16.4.2010. u 21:43
0
5
"Romi se aktivnije moraju uključiti u politički život BiH"
0
"Romi se aktivnije moraju uključiti u politički život BiH"
Laktaši
Predstavnici romskoga nevladinog sektora očekuju od aktuelnih vlasti u Bosni i Hercegovini da rade na realizaciji aktivnosti koje su predviđene Akcionim planom za rješavanje problema Roma u sklopu Dekade socijalne inkluzije Roma 2005.- 2010. godine.
Učestvujući u petak u Laktašima u radu okruglog stola "Strategije političkog učešća i predstavljanja Roma u političkom životu", čiji je organizator Bosanski savjet za pomoć - BOSPO, predstavnici nevladinih organizacija, savjetodavnih i koordinacijskih tijela vlasti u BiH te nezavisni eksperti poručili su da se pripadnici romske nacionalne manjine moraju aktivnije i organiziranije uključiti u politički život u BiH, kako bi se putem vlasti, kao najmoćnijeg mehanizma, što efikasnije identificirali i rješavali njihovi problemi.

Od političkih partija u BiH očekuje se i da budu otvorenije prema romskoj zajednici i time doprinesu brzoj i potpunijoj emancipaciji ove nacionalne manjine.

Dogovorena je izrada i usvajanje dokumenta kojim bi se predstavnici romske nacionalne manjine obratili političkim strankama i organizacijama u BiH radi kooperacije, markiranja i rješavanja problema Roma.

Govoreno je i o mogućnosti i perspektivi učešća nacionalnih manjina, naročito Roma, u političkom životu u BiH.

Insistirano je na implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH", u želji da se ukloni ustavna diskriminacija nekonstitutivnih naroda i ostalih u našoj zemlji u vezi s pristupom pojednim političkim pozicijama, za što je neophodna promjena Ustava i Izbornog zakona BiH.

Učesnici okruglog stola očekuju od nadležnih organa da spomenute obaveze budu ispunjene što prije, saopćeno je iz Romskoga informativnog centra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: