Nezvanična posjeta
0

Rolf Holub stiže u BiH radi istrage o Hypo banci

SRNA
Rolf Holub
Rolf Holub
Predsjednik Istražnog odbora koruškog parlamenta za aferu Hypo grupe Rolf Holub stiže danas u dvodnevnu nezvaničnu posjetu BiH tokom koje bi trebalo da prikupi i informacije potrebne za istragu.

Holub je rekao Srni da je istraga o poslovanju Hypo Alpe Adria grupe u BiH tek na početku.

"Tek počinjem sa istragom o BiH. Još mi nije poznat cijeli problem. Ima, doduše, nekoliko velikih kredita i firmi, ali još ne mogu da stvorim sliku", rekao je Holub. 

Holub  kaže  da je dobio listu sa mnogim kreditima odobrenim u BiH, ali da u ovom trenutku ne zna da li je riječ o kreditima bez pokrića ili su to samo "vrlo veliki krediti". "Zbog toga mi je potrebno još nekoliko informacija", rekao je Holub. 

On je najavio da će tokom posjete BiH boraviti u Bihaću gdje će se, između ostalog, sastati i sa čelnicima stranke Zeleni BiH, sa kojima će razgovarati i o slučaju Hypo grupe.

Holub je dodao da se nada da će naredni put kada posjeti BiH moći da razgovara sa državnim tužiocem i da se upozna sa saznanjima Tužilaštva u BiH. 

Austrijska policija uhapsila je sredinom avgusta nekadašnjeg dugogodišnjeg predsjednika Upravnog odbora Hypo Alpe Adria banke Wolfganga Kulterera koji se tereti da je ovu banku oštetio za milionske iznose odobravajući kredite bez pokrića.
Kulterer je bio zadužen za proširenje poslovanja banke na Balkan.

Specijalna jedinica austrijske policije, formirana radi istrage o poslovanju Hypo Alpe Adria banke, došla je do zaključka da je veliki dio novca iz rizičnih kredita završio u Lihtenštajnu i na Balkanu. 

Afera u vezi sa Hypo Alpe Adria bankom izbila je krajem prošle godine kada se ova privatna banka našla pred raspadom, poslije čega je austrijska Vlada odlučila da je preuzme kako bi spriječila negativne efekte po bankarski sektor.