Jučer, danas, sutra...
31

Roko Markovina: Ako ne mogu popraviti Mostar, makar nek ga ne razvaljuju

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
"Mostar, jučer, danas, sutra" naziv je tribine koju je u gradu na Neretvi organiziralo Udruženje "Josip Broz Tito". Vesna Šunjić, Roko Markovina i Milan Račić govorili su o gradu koji je nekad bio najljepši u državi i koji ponovo to treba postati.

Roko Markovina, poznati Mostarac koji godinama živi van grada na Neretvi smatra kako je nada u mladima i u njihovoj mogućnosti promijene.

"Od onog Mostara kojeg sam nekad živio ja boljeg ne znam. Međutim, ovi mladi trebaju shvatiti da su Mostar dobili u baštinu, da je to velika odgovornost i da se to treba sačuvati. Ako ga ne mogu popraviti, makar nek ga ne razvaljuju", naglasio je Markovina.

Ispunjena sala Hotela Bristol (Foto: R. D./Klix.ba)
Ispunjena sala Hotela Bristol (Foto: R. D./Klix.ba)

Čuvena manekenka, modna kreatorka i osnivačica nekad velike tekstilne industrije Vesna Šunjić, kazala je kako ovakav, današnji Mostar nikom ne treba, a kako je to nekad bio najljepši grad.

"Nekad je to bio jedan od najrazvijeniji gradova, imao je snažnu industrijsku bazu. Nije se dijelio, bio je i srpski i hrvatski i muslimanski", prisjetila se Vesna Šunjić.

Mustafa Šantić (Foto: R. D./Klix.ba)
Mustafa Šantić (Foto: R. D./Klix.ba)

Milan Račić je ovom prilikom izjavio da on inicira formiranje "Pokreta za Mostar" i pozvao sve ljude da mu se pridruže u borbi za bolji grad bez podjela.

Moderirao je Amer Bahtijar, a nastupio je i virtuoz na harmonici Mustafa Šantić.