"Građansko prebrojavanje"
2

SDP u Mostaru pozvao sve "zdrave snage" na formiranje pokreta za promjene

Piše: R. D.
SDP u Mostaru pokreće građansku incijativu (Foto: R. D./Klix.ba)
SDP u Mostaru pokreće građansku incijativu (Foto: R. D./Klix.ba)
Mostarska organizacija Socijaldemokratske partije BiH pozvala je danas sve građane grada na Neretvi na formiranje širokog građanskog pokreta za promjene. Na konferenciji za medije trebali su biti i predstavnici Demokratske fronte koji su već dio ideje, ali zbog proceduralnih problema to se nije desilo.

Edin Zagorčić, predsjednik Gradskog odbora SDP BiH Mostar, u uvodu je kazao da je stanje u Mostaru nedopustivo, teško i predugo traje bez naznaka za promjene.

"Došli smo na ideju da motivišemo građane u formiranju fronta za bolji Mostar. Ovim pozivamo građane da nam se pridruže bez obzira na njihovu vjersku, političku ili nacionalnu pripadnost u borbi za bolji grad. Pozivamo i intelektualce, kulturne i sportske radnike, našu dijasporu da nam se priključi", izjavio je Zagorčić.

Edin Zagorčić (Foto: R. D./Klix.ba)
Edin Zagorčić (Foto: R. D./Klix.ba)

Kazano je da su dobrodošli svi oni koji se nisu ogriješili o Mostar, a ideja je da se organizira i prikupljanje potpisa podrške ovoj inicijativi.

"Cilj je stvoriti kritičnu masu građana koji će svojim kvantitetom i kvalitetom imati kredibilitet da pomaknu ove koji nelegitimno odlučuju o sudbini Mostara", izjavio je Zagorčić.

Zoran Mikulić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH HNK, kazao je kako je jedan od ciljeva održavanje lokalnih izbora u Mostaru, a potom formiranje koalicije građanskih snaga.

Zoran Mikulić (Foto: R. D./Klix.ba)
Zoran Mikulić (Foto: R. D./Klix.ba)

"Treba konačno da se prebrojimo, da li nas ima ili nas nema. Mi u SDP-u nećemo dopustiti konačno prepuštanje grada te se za njega trebamo boriti iskorištavajući sve mogućnosti. Sadašnja situacija u Mostaru defintivno nije produkt volje njegovih građana, već je proizvod crtača karata. Kod nas danas postoje dvije vrste ljudi, oni koji žive na jednoj obali i oni koji žive na obje obale. Mi pozivamo ove druge", izjavio je Mikulić.

Mikulić je stanje u Mostaru ilustrirao i tvrdnjom da se građevinski radovi dodjeljuju ljudima koji ne znaju koliko cementa dođe u vreći.

Od međunarodne zajednice očekuje se snažnije uključenje u rješavanje mostarskih problema i podrška ovoj građanskoj inicijativi. Očekuje se podrška i Naše stranke. Inicijativa će biti dodatno pojašnjena građanima kroz javne tribine i slične skupove.