MIšljenje člana CIK-a
70

Rogić: Kad bismo ponavljali izbore gdje god je neko ponio listić kući, mogli bi do besvijesti tako

S. Š. U.
Član CIK-a Vlado Rogić (Foto: E. H./Klix.ba)
Član CIK-a Vlado Rogić (Foto: E. H./Klix.ba)
Član Centralne izborne komisije BiH Vlado Rogić na današnjoj 73. sjednici, iznio je veoma interesantan pogled na proces ponovnog, kontrolnog brojanja glasova i eventualno poništavanje izbora.

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine potvrđeni su rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske nakon obavljenog kontrolnog brojanja glasova. Ranije su se od određenih političkih stranaka mogli čuti i zahtjevi za poništenje izbora zbog sumnje na izborne prevare.

"Ne bih sada ovdje ulazio u detalje, ali moram reći što se tiče poništenja izbora, neko ga priželjkuje, neko ne priželjkuje, ali se mi moramo vladati na temelju odredaba Izbornog zakona. Kad je u pitanju poništavanje izbora, ja se duboko nadam da ćete se složiti sa mnom u tumačenju ponavljanja izbora. Poništavanje izbora je propisano člankom 2.10 Izbornog zakona, i on kaže 'CIK će u određenoj izbornoj jedinici, na određenom biračkom mjestu poništiti ako je bilo nepravilnosti u vrijeme glasovanja ili brojanja glasačkih listića koji mogu utjecati na izborne rezultate...'. Ali kako utjecati? Koji mogu bitno utjecati na izborne rezultate. Mi kad bismo poništavali gdje god da je uzeo jedan listić neki glasač, i odnio ga kući, mogli bi do besvijesti ponavljati izbore", istakao je Rogić.

Zato tvrdi, ne treba "strogo gledati samo taj članak i voditi se s tim, ako se 100 posto ne slaže neki rezultat da mi trebamo ponoviti izbore".

"Nikad ih tako niko na svijetu ne bi završio. Ovo je da kažem, izborna utakmica, koja nigdje na svijetu nije završena bez prekršaja i bez faula. I ovdje ćemo mi te sve prekršaje i faule, razmotriti, imamo vremena i kažnjavati i to potanko potvrditi", kazao je Rogić.

Člank CIK-a smatra i da će svi iz ovog izbornog ciklusa mnogo naučiti.

"Ali sigurno ponavljati izbore, a bez da znamo da na tom mjestu ne vrijedi ponavljati izbore, za to niti imamo vremena niti novčanih sredstava. Ovo ukupno očitovanje volje našom odlukom bit će pretvoreno u mandate, najbolje da to nismo i ja sam uvjeren da nećemo pogrešno, nego pravilno utvrditi", zaključio je.