Priča iz Gradačca
170

Rodno mjesto Selmira Mašetovića: Kako je jedan od najboljih gradačačkih učenika završio u turskom zatvoru

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Građani Gradačca već nekoliko dana pomno prate slučaj vezan za hapšenje bh. studenta Selmira Mašetovića u Turskoj pod optužbom da je povezan s tzv. organizacijom FETO.

Roditelje ovog 24-godišnjaka jedino raduje informacija da su turske vlasti jutros odobrile konzularnu posjetu Selmiru, kao i telefonski poziv s ocem.

Ekipa portala Klix.ba danas je posjetila rodno mjesto Selmira Mašetovića, a njegovi sugrađani s nevjericom prate cijeli slučaj.

Za ovog mladića, koji je u turski grad Ušak otišao 2014. godine radi studiranja, imaju samo riječi hvale, ističući da nema mjesta sumnji u njegovu nevinost.

Selmirov otac Husein u razgovoru za Klix.ba kaže da je konzul naše zemlje u Turskoj Began Muhić na putu ka gradu Ušak gdje će ga posjetiti u zatvoru.

Vidno iscrpljen kaže nam da se sa Selmirom posljednji put čuo 21. maja ove godine, dan prije njegovog hapšenja.

"Na dan kada je uhapšen imao je ispit. S fakulteta je najvjerovatnije sproveden i zadržan", kaže Husein za Klix.ba.

Kao stipendista otišao u Tursku

Priča nam da je Selmir 2014. godine, po završetku Behram-begove medrese u Tuzli, kao stipendista Fondacije Izvor nade otišao u Tursku gdje je nakon savladavanja jezika upisao fakultet.

"Konkurisao je na tri studijska odsjeka, odnosno za biologiju, engleski jezik i psihološko-pedagoško usmjeravanje koje je na kraju i odabrao. U Ušaku je završio dvije godine fakulteta, a nakon pokušaja puča koji se dogodio 2016. godine, fondacija studente više nije mogla stipendirati te je Selmir školovanje nastavio samostalno. Boravio je u državnom studentskom domu i tri ispita pred okončanje studija on je priveden", nastavlja Husein.

U rodni Gradačac ovaj 24-godišnjak dolazio je dva puta godišnje, u vrijeme ljetne i zimske pauze. Njegov otac naglašava da je u vrijeme pokušaja puča u Turskoj 2016. godine Selmir bio u BiH.

"Nakon što završi polaganje svih ispita odmah se vraćao kući. Dana duže nije ostajao u Turskoj. I ovdje kada bi stigao nije previše hodao. Nakon klanjanja namaza u džamiji skupa sa mnom bi se vraćao kući, a rijetkost je bila i da s prijateljima ode na kafu", nadovezuje se Husein.

Selmirov otac u potpunosti je siguran u nevinost svoga sina.

"To što mu se stavlja na teret je van svake pameti. To opovrgavam jer znam da on nema nikakve veze s tim. Sad me najviše boli to što se sve moglo istražiti na drugačiji način, a ne da ga se vodi u zatvor. To je dijete koje je postilo i odvedeno je u lijepom mjesecu ramazanu", istakao je naš sagovornik.

Prema potvrđenim informacijama, Mašetoviću je dodijeljen advokat po službenoj dužnosti koji je obavijestio Generalni konzulat BiH u Turskoj da se naš uhapšeni student osjeća dobro, da nema zdravstvenih problema, kao ni primjedbi u smislu kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava.

Husein nam kaže i da je očekivao bržu reakciju bh. vlasti u ovom slučaju.

"Nadležni su se potpuno nemarno odnosili prema ovom slučaju. Probudili su se tek onda kada se javnost digla i sada je stanje drugačije. Cijeli proces je ubrzan i određeni efekt je postignut. Ne mogu da shvatim da ranije nije mogao biti uspostavljen kontakt s mojim sinom pa makar i telefonom da se čujemo", dodao je Husein koji se nada da će državne vlasti na primjeru njegovog sina naučiti da je potrebno veće zalaganje države za građane koji žive izvan njenih granica.

Jedan od najboljih učenika

Nakon razgovora s Huseinom krenuli smo put Osnovne škole Safvet-beg Bašagić u Gradačcu koju je Selmir pohađao osam godina.

U susretu s njegovim razrednim starješninom Fuadom Suljkanovićem saznajemo da je riječ o mladiću koji je u svojoj generaciji važio za jednog od najboljih učenika.

"Riječ je o učeniku koji je bio za primjer, po ponašanju, ali i po ocjenama. Bio je odličan đak i nikada nije bilo problema s njim. Putem medija sam čuo gdje se trenutno nalazi i sve ono što mu se stavlja na teret i ne mogu nikako sve to povezati s jednim djetetom i učenikom kakav je on. U svakom slučaju, svi se trebamo angažovati kako bi se sve dobro završilo", kaže Suljkanović koji danas obnaša funkciju direktora spomenute škole.

I svi ostali građani Gradačca s nevjericom slušaju optužbe da je Selmir povezan s organizacijom FETO. Informaciju o njegovom hapšenju izuzetno teško je prihvatio i Fuad Avdičević, jer, kako nam je rekao, uzornu porodicu Mašetović dugo poznaje.

"Znam da je dijete izuzetno fino i pošteno. Veoma mi je čudno što kontakt s njim dosad nije ostvaren. Sve mi je veoma teško palo i naši zvaničnici s najvišeg nivoa moraju se više potruditi kako bi se on izvukao iz zatvora. Znam da je nevin, ali i da se desi suprotno neka bude izručen i neka mu se sudi ovdje. Strah me za njega. Nadam se da će se sve podići na viši nivo i da se spasi", dodaje Avdičević.

Selmirovi sugrađani i večeras u 18 sati će se okupiti na glavnom trgu u Gradačcu kako bi pružili podršku njemu i njegovoj porodici.