BiH
6

Roditeljska kuća otvorena u Banjoj Luci, nedostaje novac za opremanje

Piše: E. B.
(Foto: Klix.ba)
Zahvaljujući humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" danas je u Banjoj Luci otvorena Roditeljska kuća za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Realizacija ovog projekta započela je zahvaljujući podršci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u septembru 2015. godine, a osigurano je 850.000 KM.

Roditeljska kuća sadrži sedam apartmana, igraonicu, kuhinju sa trpezarijom, zajedničke prostorije, kancelariju udruženja i dvorište.

"Sav prikupljeni novac nalazio se na računu Udruženja Iskra koje je i vodilo brigu o dinamici radova. Čim se namjeste prostorije, mi ćemo uložiti maksimum da se objekat što skorije otvori, a za to nedostaje još blizu 100.000 KM", rekla je Dijana Berić, sekretarica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti

Ona je istakla da je značaj kuće veliki, ne samo sa finansijske strane, već i zbog samog liječenja jer će djeca ovdje imati kompletnu njegu i brigu.

50 djece u RS-u boluje od malignih bolesti

"Ovo je velika psihološka podrška i za djecu i za roditelje koji se bore zajedno sa svojim mališanima", objasnila je Berić.

Roditelji će boravkom sa svojom djecom podržavati jedni druge i to je velika stvar u borbi sa teškim bolestima koje njihova djeca imaju.

Doktorica Jelica Predojević Samardžić istakla je da će postojanje roditeljske kuće ubrzati liječenje djece i olakšati pristup ljekaru.

"Mi već sad imamo četiri porodice, to jeste majke sa djecom koje ćemo smjestiti čim kuća bude namještena", naglasila je Predojević.

Ona je kazala da više od 50 djece u RS-u prima hemo i zračnu terapiju.

Ostatak novca najdalje za dva mjeseca

Na otvaranju Roditeljske kuće bio je i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je naglasio da je ovaj projekat rezultat humanosti ljudi iz RS-a koji su dali svoje donacije.

Dodik je obećao da će sredstva koja nedostaju biti uplaćena u što skorije vrijeme te da će objekat biti u funkciji najdalje za dva mjeseca.

"Već sutra ću podnijeti zahtjev da se dodijeli potrebnih 100.000 KM kako bi se objekat stavio u funkciju", najavio je predsjednik RS-a.

Projekat otvaranja Roditeljske kuće najviše je usrećio porodice čija djeca vode borbu s najtežim bolestima.

"Do sada smo imali mnogo problema sa smještajem kako bismo bili što bliže svojoj djeci, a mnogi od nas imaju finansijske probleme. Ovo je veliko olakšanje i za nas roditelje i za našu djecu", kazala je Bojana Đurić iz Doboja čija šestogodišnja kćerka boluje od leukemije. ​