Mirni protesti
19

Roditelji učenika OŠ Hasan Kikić: Ne želimo slati djecu u školu koja se ruši

Piše: E. M.
Detalj s protesta roditelja u dvorištu škole (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Roditelji učenika Osnovne škole Hasan Kikić u mjestu Tetovo kod Zenice već drugu godinu zaredom na svoju odgovornost šalju djecu u školu koja se ruši. U aprilu 2016. godine nakon urušavanja plafona dio škole je zatvoren, a svake godine im obećavaju rješenje problema i sigurnije uslove za odvijanje nastave.

Vijeće roditelja danas je održalo mirne proteste na platou ispred škole, jer skoro dvije godine čekaju na izgradnju nove škole koja bi bila sigurno mjesto za odvijanje nastave za blizu 300 učenika s ovog područja.

Iako je Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala inicijalna sredstva u iznosu od 1.200.000 KM i predstavila projekt nove škole, radovi ni do danas nisu počeli.

Almedina Hrnjić u ovu školu šalje dvoje djece, a svaki dan za nju je strepnja.

"Rekli su nam da djeca u školu dolaze na našu odgovornost i ne daj Bože da im se nešto dogodi. U septembru su nam rekli da će djeca ići u novu školu, a nijedna lopata nije zakopana na ovom lokalitetu. Dio škole nije u funkciji zbog opasnosti od urušavanja, a školsku dvoranu su pretvorili u tri učionice", govori Hrnjić.

Roditeljima je obećano da će u aprilu ove godine početi gradnja nove škole, a oni su danas poručili da će organizovati ozbiljnije proteste ako nadležni ne ispune svoje obećanje.

"Ogorčeni smo ovim što se dešava. Škola je neuslovna i nećemo da djeca idu u ovu školu. Projekt škole je objavljen, ali zbog čega do sada ništa nije urađeno ne znamo", izjavila je majka učenika škole Aldina Selimović.

Direktorica škole u Tetovu Hasna Alihodžić je istakla kako podržava roditelje u borbi za rješenje problema.

"U februaru smo održali sastanak s odgovornima za obnovu škole i dogovoreno je da tenderska procedura bude završena do kraja marta da bi radovi počeli u aprilu. Ja se nadam da će učenici novu školsku godinu početi u novoj školi", kazala je Alihodžić te dodala da je građevinska inspekcija Zenice potvrdila da je škola sigurna za odvijanje nastave.

Osnovna škola Hasan Kikić osnovana je prije 78 godina, a nastavu trenutno pohađaju 343 učenika. Dio učionica je renoviran 2015. godine, ali je u jednoj od njih u aprilu prošle godine pao dio plafona.