Nezadovoljni preporukama
72

Roditelji u KS traže sastanak s ministricom: Ko odlučuje da je dijete za psihijatriju?

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vijeće roditelja Kantona Sarajevo traži sastanak s ministricom za odgoj i obrazovanje Naidom Hota-Muminović zbog preporuka koje je ovo ministarstvo izdalo za postupanje u kriznim situacijama u školama, a ponukano tragičnim slučajevima u Srbiji.

Predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS Elma Dizdarević rekla je za Klix.ba da su roditelji uznemireni protokolom postupanja i da Vijeće svakodnevno zaprima mailove i dopise nezadovoljnih roditelja.

Podsjetimo, u aktu Ministarstva se navodi da će učenik koji prijeti da će ugroziti svoj ili tuđi život na bilo koji način odmah biti upućen na psihijatrijski pregled na Kliniku za psihijatriju, Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju KCUS-a.

Kritike roditelja se odnose na mjere koje su represivne i mogu ostaviti traumatična iskustva na djecu te ih zabrinjava ko će i na koji način odlučiti da dijete treba poslati na psihijatrijski pregled.

"Kantonalno vijeće roditelja se putem maila obratilo ministrici sa zahtjevom za hitnim sastankom kako bi prošli kroz čitav dopis i kako bi nam ministrica objasnila šta znači pozivanje MUP-a, šta znači uputiti dijete na psihijatriju, ko upućuje, da li psiholog može uputiti prema psihijatriju, šta je u svemu tome dužnost direktora… Jako je puno pitanja", kaže nam Dizdarević.

Dodaje da do sada nisu dobili odgovor te da će dane vikenda iskoristiti da kompletiraju sve zaprimljene dopise, žalbe roditelja i informacije sa terena koje pristižu iz 107 škola sa područja KS, a o svemu će obavijestiti i javnost.

"Zanima nas šta su to krizne situacije, ko može proglasiti da se radi o kriznoj situaciji. Roditelje je jak uznemirio način na koji se postupa u takvim situacijama. Psihijatrija je zadnja instance za zbrinjavanje, a šta ako se desi da nam je dijete odvedeno bez ikakvog razloga i ako je riječ o situaciji koja ne zahtijeva psihijatrijski tretman. Hoćemo li obilježavati djecu na taj način, oni treba da nastave da žive. Ovdje govorimo o zdravlju, može li psiholog ili socijalni radnik procijeniti zdravlje djeteta", zaključuje Dizdarević.

Preporuke također zadužuju direktora da obavijesti nadležnu službu socijalne zaštite ukoliko roditelji odbijaju saradnju prilikom slanja djeteta na psihijatrijski pregled.