Nakon julskog roka
19

Roditelji u Kantonu Sarajevo će svoju djecu i u septembru moći upisati u vrtiće

S. Š.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS poručuju roditeljima, čija djeca nisu upisana u julskom upisnom roku, ili žele promijeniti predškolsku ustanovu u koju im je dijete primljeno, da će u septembru imati mogućnost odabira predškolskih ustanova.
Nakon završenog julskog upisnog roka, prema podacima Ministarstva za odgoj i obrazovanje, ukupno je u vrtiće primljeno 8.398 djece i to 6.362 djece sa rezervacijama iz prethodne školske godine i 2.036 djece primljene u toku julskog upisnog roka.

"Ukupno je registrovano 3.131 dijete za julski upisni rok. Pravo izbora u prvom dijelu upisnog roka iskoristilo je 2.353 roditelja/staratelja. U drugom dijelu upisnog roka, od 2.120 djece registrovane za izbor, pravo izbora predškolske ustanove iskoristilo je 1.499 roditelja/staratelja. Pravo prigovora na julski upisni rok je iskoristilo 297 roditelja, od čega je na 178 prigovora odgovoreno pozitivno, a 119 prigovora je ocijenjeno kao neosnovano", navode iz Ministarstva.

Ističu da je nakon objave konačne rang liste, u predškolske ustanove u Kantonu Sarajevo primljeno 3.375 djece u JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo i 5.023 djece u privatne predškolske ustanove na području Kantona Sarajevo.

"Bitno je naglasiti da je Programom Vlade Ks predviđeno da pravo na sufinansiranje imaju djeca, državljani BiH koji imaju prebivalište na području Kantona Sarajevo i to u iznosu od 200 KM za cjelodnevni boravak, odnosno 100 KM na poludnevni boravak, u privatnim predškolskim ustanovama koje nisu povećale cijenu za više od 10 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu", podsjećaju također iz jministarstva.

Predškolske ustanove su dužne do 29. augusta godine putem maila obavijestiti roditelje/staratelje o terminu njihovog dolaska u ustanovu, u okviru kojeg će se izvršiti potpisivanje Ugovora i pregled i preuzimanje originalne dokumentacije.

Liste primljene djece u julskom upisnom roku dostupne su ustanovama putem EMIS sistema i na web stranici Ministarstva. Na osnovu OID brojeva primljene djece EMIS osobama su dostupni potrebni podaci o roditeljima/starateljima.

"Napominjemo da će roditelji čija djeca nisu upisana u predškolske ustanove u julskom upisnom roku, ili žele promijeniti predškolsku ustanovu u koju im je dijete primljeno, u septembru imati mogućnost odabira predškolskih ustanova za svoju djecu. Planirano je da se svaki mjesec u toku školske godine omogućava upis djece u predškolske ustanove", poručuju iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Svi podaci o upisu u vtiće dostupni su na linku.