Istraživanja pokazala
100

Roditelji u BiH više preferiraju privatne vrtiće za svoju djecu

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema podacima analitičara "Centra za poslovnu afirmaciju - CPA" roditelji u BiH više preferiraju privatne vrtiće od javnih.

Ovaj centar objavio je publikaciju "Privatni ili javni vrtići-preferencije roditelja" kojom su obradili teme predškolskog odgoja i obrazovanja. U istraživanju koje je provedeno u periodu od 26. novembra 2019. godine do 4. decembra 2019. godine Centar je analizirao preferencije roditelja kada je u pitanju predškolski sistem odgoja i obrazovanja.

U istraživanju je učestvovalo 759 osoba iz 81 općine/grada širom BiH. Rezultati do kojih su došli govore da privatne vrtiće preferira 38 posto ispitanih korisnika, a 24 posto državne, dok njih 38 posto ne preferiraju niti jedne niti druge, te su raspoloženi za usluge i jednih i drugih.

Iako roditelji zadržavaju pravo na izbor postavlja se pitanja zbog čega se ukupni trošak društva socijalizira u odnosu na preferenciju ovih 24 posto ispitanika, dok se negira, pa čak narušava interes 38 posto roditelja koji otvoreno imaju preferencije prema privatnim vrtićima.

Sistematska diskriminacija je također protiv volje građana, iz razloga što oni smatraju da ustvari i jedni i drugi trebaju da uživaju ista prava, a što je dodatno opravdano i činjenicom da privatni vrtići obavljaju istu ulogu, ali imaju i iste obaveze kao državni.

Naime na pitanje "Da li smatrate da bi privatne predškolske ustanove trebale imati ista prava i mogućnost djelovanja kao države, 91 posto ispitanika dalo je potvrdan odgovor dok je samo njih devet posto odgovorilo sa "ne".

Građani, i u prvom redu roditelji, nisu svjesni da je cijena u javnim vrtićima okvirno duplo skuplja od cijena usluga u privatnim vrtićima, iz razloga što roditelji plaćaju samo 50 posto od cijene javnog vrtića, a ostalih 50 posto cijene je socijalni trošak koji se finansira od svih građana, pa čak i putem poreza od roditelja u privatnim vrtićima.

Istraživanja su pokazala da kada bi postojala univerzalna subvencija, koja je aplikativna i za državne i za privatne, i da ustvari državni vrtići prikazuju stvarne cijene svoje usluge, veliki broj građana bi preferirao privatne, tačnije 67 posoto građana bi odustalo od usluge državnih vrtića.

Osim toga da privatni vrtići uživaju povjerenje roditelja, ukazuje i činjenica da je 89 posto korisnika privatnih vrtića negativno odgovorila na mogućnost slanja svoje djece u državne vrtiće.

Ovo je jako interesantno, zato što se u javnosti formira slika da roditelji šalju svoju djecu u privatne vrtiće iz razloga što ne postoji dovoljno kapaciteta u državnim, i da je pravi odgovor na situaciju u predškolskom sistemu povećanje kapaciteta državnih vrtića.

Interesantna je i preferencija roditelja u slučaju da imaju finansijske mogućnosti da šalju djecu u vrtiće. Samo 25 posto roditelja bi odabralo državne vrtiće, dok bi veliki dio njih 41 posto odabrao privatne.

Na osnovu rezultata istraživanja može se zaključiti da roditelji pokazuju sklonost prema privatnim vrtićima.

Iz Centra su kazali kako su ova saznanja jako bitna kako bi se formirao stav društva posrijedi razvoja ovog prvog stepena obrazovanja, a naročito u momentu kada se vrši jedan društveni eksperiment u Kantonu Sarajevo u vidu subvencioniranja djece sa liste čekanja za državne vrtiće, i omogućavanjem istih da za svoj boravak u privatnim vrtićima (po izboru roditelja) dobiju mjesečno 200KM.