Sarajevo
0

Roditelji protestovali u Centru Vladimir Nazor, za direktora žele Mersudina Kadrića

Piše: M. A.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Ispred Centra Vladimir Nazor u sarajevskom naselju Hrasno jutros je održan protest roditelja i uposlenika koji traže da se uvaži njihova volja i da za direktora ovog centra bude postavljen sadašnji v. d. direktora Mersudin Kadrić.

"Ja ću ponoviti svoj stav da ću biti kandidat ako se ponovi konkurs sve dok imam podršku roditelja i uposlenika. Ovo je borba koja traje u kontinuitetu, a datira još iz mandata prošlog resornog ministra. Podsjećamo da je prošli konkurs bio raspisan po starom zakonu, a u međuvremenu je donesen novi zakon i trebalo je opet oboriti konkurs te da se ponovo pristupi izboru direktora. Kada smo konačno uspjeli proces privesti kraju, svjedočimo velikom miješanju politike u rad našeg centra, koja ima za cilj postaviti kandidata s najmanjim brojem bodova na moje mjesto", rekao je Mersudin Kadrić, v. d. direktora ove ustanove.

On također podsjeća da je ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić još u februaru od njega tražila da istu osobu koja je sada imenovana za direktoricu Centra Vladimir Nazor smijeni s mjesta koordinatora u Odjelu za predškolski odgoj zbog neprofesionalnog odnosa prema djeci i uposlenicima.

"Ja pretpostavljam da je ovdje najveći problem u sektoru za predškolski odgoj i organizaciji EDUS koja je trenutno u sastavu Centra Vladimir Nazor, a koja nije ušla potpuno u zakonski okvir, tako da resorno ministarstvo pokušava izvršiti pritisak kako bi se na mjesto direktora postavila osoba koja će dati sve od sebe da EDUS uđe u sistem. Ja smatram da je to glavni razlog zašto Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS ne želi mene na mjestu direktora", dodao je on.

Jedna od majki čije je dijete uključeno u odgojno-obrazovni proces u Centru Vladimir Nazor Danijela Ristić-Čekerevac u Sarajevu pruža punu podršku Mersudinu Kadriću ističući da je on jedan od rijetkih ljudi koji ima u potpunosti profesionalan pristup djeci.

"U narednih sedam dana s mogućnošću produženja tog roka radit ćemo na povremenim obustavama nastavnog procesa kako bismo skrenuli pažnju ministrici Zineti Bogunić i načelniku Općine Novo Sarajevo Nedžadu Koldži da povuku svoju odluku o imenovanju direktorice Maide Idrizović te da donesu odluku o prihvatanju Mersudina Kadrića kao direktora. Ja sam roditelj koji u ovu školu dolazi devet godina i pratim ko u ovoj ustanovi radi, a ko ne radi. Mersudin Kadrić je jedini čovjek u ovoj školi koji je pedagog, on ne radi isključivo za svoju platu, on radi za ovu djecu i školu", rekla je Danijela Ristić-Čekerevac.