{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Roditelji ne odustaju od spomen obilježja za ubijenu djecu Prijedora

F
17.12.2014. u 17:23
205
5
Roditelji ne odustaju od spomen obilježja za ubijenu djecu Prijedora
205
Roditelji ne odustaju od spomen obilježja za ubijenu djecu Prijedora
Prijedor
Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić primio je danas delegaciju roditelja ubijene djece koji su pokrenuli inicijativu za izgradnju spomen obilježja u centru Prijedora za 102 ubijene djece u periodu 1992-95. godine.
Na sastanku je Pavić izjavio da on nije nadležan ni da odbije ni da odobri zahtjev roditelja da se podigne spomenik, već to treba da učini Skupština Grada Prijedora, saopćili su roditelji ubijene djece.

"On bi najradije da se sa inicijativom ide prema višim nivoima vlasti ali je i sam svjestan da je podizanje spomenika u nadležnosti lokalne vlasti, u ovom slučaju Skupštine Grada. S humane strane je rekao da se ne protivi izgradnji takvog spomenika i da bi to trebalo biti omogućeno i u gradovima u Federaciji BiH", stoji u saopćenju.

Roditelji djece su 25. novembra ove godine uputili zahtjev Skupštini Grada zajedno s potrebnim brojem potpisa građana i očekuju da će se već na narednoj sjednici odbornici Skupštine izjasniti o gradnji spomenika ubijenoj djeci.

"Predsjednik gradske Skupštine Prijedora Sead Jakupović još nije našao vremena da primi delegaciju roditelja iako se od njega očekivalo da će to učiniti prije gradonačelnika", navodi se u saopćenju.

Ovo će biti prvi put od potpisivanja Dejtonskog sporazuma da Skupština grada Prijedora raspravlja o obilježavanju stradanja građana nesrpske nacionalnosti.

"Poslanici imaju istorijsku priliku i odgovornost da pokažu da stradanje djece mora da bude priznato i adekvatno obilježeno, bez obzira na njihova imena i nacionalnu pripadnost.

Ukoliko prijedorska Skupština ne prihvati izgradnju spomenika ubijenoj djeci to će biti jasan pokazatelj da svi stanovnici u Prijedoru ne uživaju ista prava pa će mjerodavan biti Zakon o zabrani diskriminacije u BiH.

Roditelji djece neće odustati od izgradnje spomenika jer je to najamanje što im lokalna vlast može pružiti kao satisfakciju nakon što su im djeca brutalno ubijena ili im se u Prijedoru izgubio svaki trag", stoji u saopćenju roditelja ubijene djece.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: