BiH
4

Prijedor: Peticija za spomenik ubijenoj djeci

Klix.ba
Roditelji ubijene prijedorske djece će sutra (25.11.2014.) gradskim vlastima uručiti peticiju sa zahtjevom da se u centru Prijedora podigne spomen obilježje za ubijenu djecu.

Peticiju je tokom 2014. godine potpisalo 1.175 građana Prijedora, a podršku je dalo još 242 ljudi iz drugih mjesta. Sa tolikim brojem potpisa peticija ispunjava uslove propisane u članu 49. Statuta Grada za donošenje potrebnih akata iz nadležnosti organa Grada o izgradnji spomenika ubijenoj djeci.

Zahtjeve sa potpisima peticije uručit će predstavnik roditelja ubijene djece Fikret Bačić u 9:00 sati, a to je dogovoreno na današnjem sastanku inicijative roditelja. Zahtjevi će biti upućeni predsjedniku Skupštine Grada Seadu Jakupoviću i gradonačelniku Prijedora Marku Paviću, nakon čega se očekuju njihovi sastanci sa predstavnicima roditelja na kojima će se dogovoriti detalji i procedura izgradnje budućeg spomenika.

Vlasti u Prijedoru bi trebale ovu inicijativu da pridruže projektu ''Prijedorčanin'' kojim se, kako ističu, brišu bilo kakve razlike i podjele među stanovnicima Prijedora. Roditelji ubijene djece i potpisnici peticije su postavili zahtjev da se izgradnja spomen obilježja finansira kroz budžet Grada na način kako su finansirani svi spomenici podignuti poginulim srpskim borcima.