Sprječavanje tragedija
111

Roditelji, nastavnici i policija u Zenici počeli sa sastancima u školama

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U zeničkim školama počele su aktivnosti školskih organizacionih odbora zbog dešavanja u Srbiji, a na danas održanom sastanku u OŠ “Ahmed Muradbegović” prisustvovali su predstavnici škole, roditelja, mjesnih zajednica i policija.

Današnji sastanak u osnovnoj školi u zeničkom mjestu Stranjani samo je prvi u nizu s ciljem pravovremenog djelovanja te sprječavanja neželjenih dešavanja. Direktor škole Mirnas Fazlić je kazao da oca škola egzistira na prostoru četiri mjesne zajednice te da ima više od 600 učenika.

“Mi imamo naše odgojno-obrazovne aktivnosti u sklopu nastavnik, ali i vannastavnih aktivnosti te imamo fine rezultate bez turbulencija i nadamo se da će tako ostati. Današnjim sastankom na kojem prisustvuju i službenici MUP-a želimo vidjeti šta se može uraditi, svako iz svog domena, kako bismo povećali disciplinu i suzbili probleme”, izjavio je Fazlić.

Kazao je da njihovi pedagozi redovnim i konstantnim radom djeluju te da su rezultati vidljivi, ali da najviše posla urade i nastavnici.

Predsjednik Mjesne zajednice Lokvine Sabahudin Smriko je kazao da niko ne želi da se dogodi sličan scenarij u BiH.

“Mi moramo poduzeti sve što je do nas. Imamo sitnije probleme koje rješavamo u hodu, direktor na svaki manji incident okupi nastavnike i sve se riješi, a mi iz mjesnih zajednica smo tu da pomognemo”, kaže Smriko.

Dodao je da je današnji problem slaba komunikacija s djecom. Dok roditelji gledaju serije i rijalitije, djeca su, kako kaže, sama s telefonima te gledaju sadržaje koji možda nisu primjereni.

“Meni je roditelj nudio prut, izudara me i danas im predsjem rahmet im što sam ovakav kakav jesam danas. Danas djeca nose u torbama šta hoće, a mi kao generacija nismo imali te neke stvari”, izjavio je Smriko.

Munir Smajlović, član školskog odbora ispred roditelja, je danas prisustvovao sastanku gdje je kazao da je na školskom odboru da uradi sve kako ne bi došlo do nekih događaja.

“Nikad nije kasno za akcije. Nismo imali incidenata, a nadam se da nećemo ni imati. Školski odbor sankcioniše sve, a uradićemo sve da se neke stvari ne dogode”, kaže Smajlović koji ističe da ima mnogo vannastavnih aktivnosti koje djeci okupiraju pažnju i a naglasio je da ne postoji pojam “dječijeg huškanja”

“Ono što smo dozvoljavali kao bezazlenu šalu više ne smijemo. Mislim da ćemo morati posvetiti više pažnje za te stvari”, zaključio je Smajlović.

Slične aktivnosti prošle sedmice su održane i u školi “Hasan Kikić” u naselju Tetovo kod Zenice gdje su prisustvovali i roditelji sve djece.