BiH
18

Roditelji najavili tužbu protiv Kazazovića, on tvrdi: Sve sam uradio po zakonu

Piše: El. B.
Foto: Arhiv (Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Foto: Arhiv (Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Roditelji učenika OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" su nakon sastanka s predstavnicima škole poslali jasnu poruku da neće dopustiti raspuštanje škole. Pozvali su i sve nadležne na odgovornost te najavili pokretanje tužbe protiv Elvira Kazazovića, ministra obrazovanja KS.

Jedinstveni u svom stavu dogovorili su i dalje aktivnosti.

Kažu da će direktorica OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" uz stručnu pomoć pravnog savjetnika sastaviti pravni prigovor na Rješenje Općinskog suda, kojim je školi naloženo iseljavanje iz prostorije na Mejtašu.

S obzirom na to da žele doprinijeti finansiranju pravne podrške u procesu sastavljanja i ulaganja prigovora, roditelji ističu da će to učiniti preko razrednih nastavnika ili u kontaktu sa svojim predstavnicima u Vijeću roditelja koji će ih uputiti u sve pojedinosti.

Od Pravobranilaštva KS traže da se aktivno uključi u pravne procese koji se odnose na školu i zaštiti kantonalnu javnu ustanovu i javnu imovinu.

Poručuju da OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" nastavlja raditi, te da učenici i radnici škole, uz podršku roditelja i lokalne zajednice, neće napustiti školu. Ukoliko se zakaže deložacija, roditelji će građanskim neposluhom stopirati izvršenje i osigurati daljnji rad škole.

Vijeće roditelja traži da se s osobljem i roditeljima pod hitno sastanu: načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar obrazovanja Elvir Kazazović. Roditelji su istakli da žele razgovarati o trajnoj garanciji opstanka i neometanog rada škole.

Izrazili su i namjeru pokretanja tužbe protiv ministra obrazovanja Elvira Kazazovića zbog njegove odgovornosti u konstantnom ugrožavanju opstanka škole i nesavjesnog obavljanja posla, čime je dopustio da se škola dovede pred deložaciju, a što predstavlja kršenje prevenstveno prava djeteta zagarantovanih domaćim propisima i međunarodnim pravom.

Elvir Kazazović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvir Kazazović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Ja nisam osoba na koju se može vršiti bilo kakav pritisak kod odlučivanja. Radimo sve u skladu sa zakonom, a djeca neće biti oštećena", rekao je Kazazović u izjavi za Klix.ba.

Posjećamo, direktorica škole je prošlog četvrtka dobila izvršnu presudu Općinskog suda u Sarajevu da u roku od osam dana škola mora napustiti objekat u kojem se nalazi jer je on vraćen na korištenje prvobitnom vlasniku, odnosno Savezu izviđača KS.