BiH
236

Roditelji Meše Baždarevića: Zaplakali smo od radosti kada je imenovan za selektora

Piše: A. Džano
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Hamed i Ševka Baždarević naredne će godine proslaviti 60. godišnjicu braka, a radost u njihovoj kući upotpunila je vijest da je njihov sin Mehmed novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Zaplakali smo od sreće kada smo saznali da će biti selektor“, kaže Ševka.

Upoznala je Hameda 1955. godine i nedugo nakon toga su se i vjenčali u selu Međeđa kod Višegrada.

"Da nisam imao oca nikada je ne bih ni upoznao. On je rekao 'ova djevojka je iz fine porodice' i tako je i bilo“, priča Hamed.

Meša je od malih nogu zavolio nogomet

Svega dvadeset dana nakon vjenčanja Hamed je otišao u vojsku, gdje je proveo čak dvije godine.

"Kada se vratio, ubrzo smo dobili i djecu, a Hamed je srećom odmah dobio posao. Zatim smo preselili u Sarajevo“, kaže Ševka.

Njihov sin Mehmed rodio se 1960. godine, a kako pričaju Hamed i Ševka, već od malih nogu zavolio je nogomet.

"On je sa sedam godina počeo trenirati sa pionirima Želje i tako je nastavio. Nikada nije prekidao, osim kada je otišao u armiju. To je trajalo osam mjeseci“, ističe Hamed.

Meša je, kako kaže njegov otac, u djetinjstvu "bio najmanji“ među svojim saigračima.

"Neki od njih su bili i po dvije godine stariji od Mehmeda, ali on je bio bolji od njih. Niko od njih nije napravio karijeru kao on“, kaže Hamed.

Bio je odličan učenik

Iako je mnogo volio nogomet, Meša nije zapostavljao školu. Kako pričaju njegovi roditelji, bio je odličan učenik.

"Jednom su Mehmeda pitali: Ko te je uputio da postaneš igrač nogometa? On je odgovorio da sam ga ja usmjerio. Rekao sam mu: idi na stadion i javi se svom treneru“, priča Hamed.

Kako kažu Ševka i Hamed, oduvijek su činili sve da Mehemdu nikada ništa ne bi nedostajalo dok je u djetinjstvu i mladosti trenirao.

"Jednom je Željo igrao u Osijeku i novinari su javili da je Baždarević povrijeđen, 'izašao je iz igre'. Mislio sam da nije nešto previše“, priča Hamed kroz suze i dodaje da srećom nije bilo ništa ozbiljno.

Ponosni na sina

Posebno su ponosni i sretni što će njihov sin provoditi više vremena u zemlji otkako je postao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Najdraže mi je što je on sve to sam završavao, odluku je donio sam, niko na njega nije utjecao. Nisam imao riječi“, kaže Hamed, a Ševka dodaje da su svi kandidati koji su se našli na listi za poziciju selektora dobri treneri.

"Meni je žao Safeta. Ne može on igrati za fudbalere", kaže Ševka.

U poznim godinama Hameda i Ševku posjećuje i o njihovom zdravlju brine fizioterapeut Haris, koji je kao dijete boravio u njihovoj kući. Kako kažu članovi porodice Baždarević, Ševka je čuvala Harisa dok je bio dječak, a on se danas za to odužuje njoj i njenom mužu Hamedu.