Potresna izlaganja majki
141

Roditelji maloljetnika koje je krvnički pretukao Alen Pleh traže adekvatnu presudu za nasilnika

A. Ku.
Ulica Tina Ujevića u kojoj su djeca napadnuta
Ulica Tina Ujevića u kojoj su djeca napadnuta
Danas su u Općinskom sudu u Sarajevu iznesene završne riječi u predmetu Alen Pleh koji je 25. aprila pretukao dvije maloljetne osobe i nanio im teške tjelesne povrede opasne po život.
Pored tužiteljice i braniteljice danas su se Sudu obratile i majke pretučene djece, koje su kroz suze veoma potresno govorile.

Alen Pleh, koji je i ranije osuđivan zbog nasilničkog ponašanja, krvnički je pretukao Davuda i Naidu u sarajevskoj ulici Tina Ujevića u trenutku kada su sjedili i pravili narukvice pored zgrade.

Završne riječi je prva iznijela Dalila, majka djevojčice, koja je kazala da je od juna na antidepresivima, antihipertenzivima i antiaritmicima. Njen suprug je, kaže, nakon ovog događaja dobio oboljenje za čiji nastanak je okidač stres zbog kojeg je bio hospitaliziran u bolnici.

Poziv koji se ne zaboravlja

"Naida je naše jedino dijete rođeno iz trećeg pokušaja trudnoće, dijete koje smo čekali sedam godina, dijete, mali borac rođeno u 32 sedmici. Dijete koje se borilo čitavo svoje djetinjstvo sa bezbroj injekcija, boravaka u bolnici... Naida je hrabro, razumno dijete koje je bilo borac", govori njena majka.

Dodaje da je sa 15 godina djevojčica bila prvak kadeta BiH u gađanju iz vazdušne puške, a danas ne može nastaviti pucati zbog prevelikog opterećenja za njen mozak i tijelo.

"Ja sam mislila da je ovo moj grad sve do večeri 25. maja 2023. godine i dok sam živa neću zaboraviti poziv policije i prizor kad moje dijete dovozi hitna pomoć i taj osjećaj u duši kad moja jedinica, moja svila otvara oči na moj poziv, a vidim samo njene bjeloočnice. Osjećaj u duši kad skidate s djeteta pantalone mokre do koljena. Da, dijete se umokrilo od siline udaraca", govori.

Do kraja života će joj u glavi odzvanjati riječi kćerke koja kaže da ih je napao čovjek i da nisu ništa skrivili.

"Samo možemo zahvaliti Bogu dragom što je preživjela operaciju, jer veliki procenat ovakvih pacijenata odnese u smrt edem mozga, ponovno krvarenje i infekcija. I neka niko ne kaže oporavit će se mlada je. Naida je dobivala transfuzije krvi tokom boravka u bolnici, krv je lijek u ovom slučaju, ali je jedan vid transplantacije. Da, ali zato sad imamo povišene vrijednosti šećera u krvi kod Naide ili je trauma bila okidač za to vidjet ćemo. Naida ima PTSP poslije ovog događaja. Dijete od 18 godina spava u sobi sa upaljenim svjetlom, dijete se osvrće stalno na putu do škole. Naidina glava je ošišana na nulu zbog operacije", navodi Naidina majka u potresnom izlaganju.

Nisu imali lasere

Ovaj događaj je živote čitave porodice okrenuo naopačke i uništio mladost koja se radovala životu koji je čeka.

"Samo ću skrenuti pažnju i zamoliti da se više ne iznose neistine vezane za lasere, jer ni Naida ni Davud nisu imali laser, što je i policija utvrdila. Poštujte ovu djecu kojoj je uništena mladost i donesite pravičnu presudu", izjavila je Dalila.

Nakon nje se obratila i Šemsa Ćuprija, majka dječaka Davuda.

"Suprug i ja odgajali smo svoje dijete da bude uzoran građanin ovoga grada i države, da bude koristan član društva i smatramo da smo uspijeli u tome, jer naš sin Davud je tokom cijelog svog školovanja bio superodlikaš i izuzetno uzoran u ponašanju. Bio je učesnik mnogih takmičenja i osvajao je mnogo priznanja u raznim poljima nauke. Sve do 25. maja 2023. godine kada je jedan već ranije osuđivani nasilnik Alen Pleh iz čista mira, bez ikakvog povoda, pretukao naše dijete i nanio mu teške tjelesne povrede, a njegovoj prijateljici Naidi nanio teške tjelesne povrede opasne po život. Pored teških tjelesnih povreda, ostavio mu je i traume od kojih se ni do dan danas nije oporavio", govori Davudova majka.

Uništeni životi

Dodaje da mu se svakodnevno vraćaju slike tog napada.

"Nakon tog događaja naše dijete je u potpunosti izgubilo volju za školom i naukom, na koncu za životom u ovoj državi. Stalno se preispituje zašto bez razloga pretučen, osjećaj krivnje i bespomoćnosti jer nije uspio zaštiti prijateljicu Naidu, u sumnju u pravdu i pravičnu presudu. Tu bol može ublažiti samo adekvatna presuda, zbog našeg djeteta, zbog njegove prijateljice Naide, ali i sve druge djece koja su potencijalne žrtve optuženika koji je, kao što je poznato, i prije nego je uništio naše živote, uništio i život jednog mladog čovjeka, uzornog studenta, koji je zbog nepravde i nepravedne presude napustio našu državu. Želimo vjerovati da će presuda u ovom slučaju biti pravedna i adekvatna i želimo vjerovati da će naša djeca biti posljednje žrtve ovog već osuđivanog nasilnika i da zbog nepravde neće morati napustiti našu domovinu kao što je to uradio mladić kojeg sam već spomenula", zaključila je Šemsa Ćuprija.