BiH
5

Roditelji iz Konjević Polja: Ni susret s Izetbegovićem nije ništa riješio

FENA
Predstavnici roditelja bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja danas su u Sarajevu razgovarali sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predstavnicima OHR-a i Misije OSCE-a.

Oni već sedam dana protestuju pred zgradom OHR-a u Sarajevu tražeći od međunarodne zajednice da se izjasni o tome da li bošnjačka djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Današnji sastanak je održan na inicijativu Izetbegovića.

Muhizin Omerović, jedan od roditelja, za Agenciju Fena je kazao da ni ovim sastankom ništa nije riješeno, niti predloženo te istakao da je Izetbegović pozvao na hitno rješavanje ovog problema.

Omerović je rekao da su roditelji "potrošili" sva demokratska sredstva te da će nakon sastanka s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, koji planiraju u ponedjeljak, odlučiti o daljim aktivnostima za rješavanjem njihovog problema.

On se nada da će situacija biti ubrzo riješena.

Roditelji i djeca već sedmi dan su u improvizovanom kampu ispred zgrade OHR-a. Tokom noći djeca, zbog hladnoće, borave u pojedinim sarajevskim školama, kao što je to bio slučaj i sinoć kad su prespavali u Osnovnoj školi u Osjeku na Ilidži.

Omerović ističe da oni neće odustati od svojih zahtjeva te da pristaju samo na pismeni odgovor.

"Bajram smo dočekali plačući, ali nikada nismo bili jedinstveniji i odlučniji", kazao je Omerović.

Podsjećamo, bošnjačka djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve njihovih roditelja da se omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta i da se adekvatno riješi pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.