Muke i problemi
53

Roditelji iz Begovog Hana kod Žepča boje se djecu slati u školu zbog čopora vukova

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mještani zaseoka Fatići i Branošića kod Žepča već deset godina djecu šalju u školu svaki dan strahujući hoće li se vratiti kući jer na putu od škole do kuće primijećeni su čopori vukova.

Obećanja političara i vladajućih u Općini Žepče, kojoj pripadaju i ovi zaseoci, nije nedostajalo, posebno u predizbornim mjesecima. Od osnovne škole udaljeni su tri kilometra, a roditelji su ogorčeni nebrigom nadležnih, a ne mogu ni plaćati prijevoz dok kanton nije zakonski obavezan plaćati prijevoz ispod tri kilometra.

"Kada vidite kako je vraćati se navečer kasno uvjerili biste se da je to gore nego što vam ja mogu reći. Nismo nikoga prozivali, ko se našao u tome našao se. Ja sam se ove godine uključila u borbu za ovu djecu, a roditelji ovih mjesta se deset godina bore s ovim problem", kaže majka djeteta Selma Memčić za Klix.ba.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ističe kako autobus za ovu djecu ima, ali da osim toga moraju dva kilometra pješačiti do svojih kuća i po dva sata čekati autobus na stanici prije i poslije škole. Prečica do kuća prolazi kroz šumu, a psi lutalice svakodnevno, osim vukova, predstavljaju opasnost.

"Vukova ima i to je sigurno. Nedaleko od kuće gdje živimo nedavno su ubili jednog, a još ranije je vuk napao i psa lutalicu te ga ubio ispod kuća prema Begovom Hanu", dodaje naša sagovornica.

Ističe kako ne traže ništa drugo nego prijevoz za učenike Osnovne škole "Begov Han", koja su ga imala i nekoliko dana samo nakon izbora.

"Svake izbore nam obećavaju, a mi se radujemo. Dolazili su, obećavali, od prijevoza, sufinansiranja i to su radili svi koji su se tu zadesili. Više nema smisla", zaključila je Memčić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Drugi roditelji su istakli kako je 11 djece koja idu u školu životno ugroženo osim šume, liticama, strmim putem, klizištem, a poseban problem predstavlja vraćanje iz škole iza 17 sati zbog čega roditelji moraju ići po njih, odnosno majke, s obzirom da očevi često rade na terenima.

"Firma koja je kratko vozila našu djecu tvrdi da iznos nije dovoljan da se pokriju troškovi prijevoza i mi smo kao mještani spremni uz pomoć općine da svojim radnim akcijama uredimo put. Sve smo spremni za svoju djecu i sve ćemo uraditi samo da sigurno i bezbrižno odlaze u školu i da se vraćaju", poručili su roditelji djece.