BiH
226

Roditelji i djeca zabrinuti: Da li će OŠ Vladislav Skarić biti zatvorena?

Piše: M. N.
Roditelji djece koja pohađaju Osnovnu školu Vladislav Skarić u Sarajevu zabrinuti su zbog informacija o eventualnom zatvaranju ove školske ustanove. Ističu da bi ovakva odluka bila potpuno neprihvatljiva jer više od 80 posto djece koja pohađaju tu školu živi u blizini, dok bi do drugih najbližih škola djeca morala preći kilometar i više, a njihova sigurnost bi bila ugrožena.

"Vijeće roditelja OŠ Vladislav Skarić u ime svoje djece i u ime svih roditelja, ali i građana naselja koja gravitiraju školi, u cijelosti odbacuje bilo kakvu ideju, čak i samu pomisao o zatvaranju škole. Mi roditelji nemamo nikakvih dilema vezano za dalju potrebu rada i postojanja ove školske ustanove", navodi se u dopisu Vijeća roditelja ove škole koji su poslali ministru obrazovanja KS.

Najbliže škole udaljene kilometar i više

Ovaj stav potkrijepili su informacijama da više od 80 posto djece koja pohađaju OŠ Vladislav Skarić stanuje u radijusu od 50 do 300 metara od škole, te da su roditelji upisali djecu u tu školu jer ih mogu sigurno dovesti do nje, a da pri tome ne zakasne na posao. Također navode kako u školi funkcionira i produženi boravak, tako da roditelji koriste tu mogućnost za zbrinjavanje svoje djece.

Ističu da bi u slučaju zatvaranja ove škole učenicima najbliže bile OŠ Hasan Kaimija, OŠ Isak Samokovlija i OŠ Kovačići. Prelazak u OŠ Hasan Kaimija je lokacijski neprihvatljiv za svu djecu koja stanuju u naseljima ispod saobraćajnice poznate kao Tranzit, a kažu i da je udaljena i drugima. Problem im predstavlja i to što nema produženi boravak.

"Eventualni prelazak naše djece u OŠ Isak Samokovlija i OŠ Kovačići je u potpunosti neprihvatljiv je bi većina djece koja sada pohađaju OŠ Vladislav Skarić morala sama ili u pratnji roditelja ići do škole i vraćati se iz škole koja je udaljena kilometar i više od mjesta stanovanja. Posebna smetnja bi bila velika saobraćajna frekvencija na ovom području, posebno izgradnjom novih saobraćajnica, gdje se svakodnevno dešavaju gužve tzv. 'špice saobraćaja' u vremenu odlaska u školu, ali i saobraćajne nezgode. Udaljenost škole od mjesta stanovanja u ovom slučaju bi se znatno reflektirala na sigurnost same djece, njihovo kašnjenje na nastavu, kao i kašnjenje roditelja na posao zbog obaveze pravovremenog dovođenja djece u školu, kao i sigurnog povratka kući", upozorili su roditelji.

Škole će biti transformisane

Posebno su istakli kako su zadovoljni radom škole i nastavnim kadrom, te da su ponosni na činjenicu da su u ovu ustanovu upisana djeca iz Konjević Polja.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS kazali su za Klix.ba kako škola neće biti zatvorena, ali da će pojedine škole biti pretvorene u područne. Cilj je, ističu, očuvati stabilnost i likvidnost Budžeta, smanjiti i racionalizirati sve troškove, te prevazići probleme tužbi zaposlenika osnovnog i srednjeg obrazovanja.

"Određene činjenice ukazuju da znatan broj škola na području općina Centar, Stari Grad i Trnovo ne ispunjavaju zakonske uslove za rad u odnosu na ukupan broj učenika, broj odjeljenja, te broj učenika u odjeljenjima, pri čemu je prisutan kontinuiran pad broja upisanih učenika. Napominjemo da ove mjere nemaju za cilj zatvaranje škola na području navedenih općina, što rezultira uskraćivanjem prava na obrazovanje našim sugrađanima, već potrebu da se određeni broj škola transformiše u područne škole s jednom centralnom školom, o čemu će biti donesena odluka nakon detaljne analize, koju će pripremiti Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u saradnji sa svim sudionicima procesa na području KS", rekao je za Klix.ba kantonalni ministar obrazovanja Enver Kazazović.

Tehnološki višak će biti zbrinut

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS već je uputilo dopis navedenim općinama, odnosno nadležnim općinskim organima o ovom pitanju u kojem traži stav i mišljenje. Također, naglasili su da mjere koje će poduzeti mogu rezultirati smanjenjem broja zaposlenika koji će kroz Program zbrinjavanja tehnološkog viška, koji donosi Vlada KS, biti adekvatno zbrinuti.

Direktorica OŠ Vladislav Skarić Hasiba Hasković kazala je za naš portal kako škola nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o zatvaranju.

"Čuli smo tu priču, ali nam niko iz Ministarstva nije ništa zvanično dostavio u vezi sa tim", kazala je Hasković.

Vijeće roditelja OŠ Vladislav Skarić organizirat će skup u dvorištu škole u ponedjeljak, 1. juna, od 17 sati. Na skup su pozvali i ministra Kazazovića, te načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, a od njih će tražiti konkretne odgovore u vezi sa budućnošću OŠ Vladislav Skarić i ostalih škola na području Kantona Sarajevo.

Općina Centar se danas oglasila saopćenjem u kojem je iznesen stav načelnika da neće dozvoliti zatvaranje osnovnih škola na području ove općine.