{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Roditelji autistične djece protestuju u Sarajevu, ministar poručio da novca ima, problem način rada

7.9.2018. u 09:55
66
43
Roditelji autistične djece protestuju u Sarajevu, ministar poručio da novca ima, problem način rada
66
Grupa roditelja djece s poteškoćama u razvoju protestuje danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, jer njihova djeca nisu mogla krenuti u vrtiće, koji rade prema programu organizacije EDUS, početkom nove školske godine. Ministar Elvir Kazazović je kazao da novac nije problem, već različita tumačenja načina rada nevladinih organizacija.
Roditelji su ogorčeni i kažu kako svake godine imaju isti problem.

S njima je bio ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović koji im je pokušao objasniti zbog čega je došlo do ovog problema, a roditelji su poručili kako od maja kukaju i mole da omoguće i njihovoj djeci predškolsko obrazovanje prema ovom programu, koje je ključno jer kreće od rane faze i osposobljava djecu s autizmom da vremenom postanu dio redovnog školskog sistema.

"Svake godine dobili ste 160 potpisa roditelja koji žele EDUS. Gdje je taj sistem koji branite od mog djeteta? Pravite svađe između roditelja djece s poteškoćama u razvoju", kazali su roditelji.

Ministar Kazazović kazao je kako nije tačna tvrdnja da se ista priča ponavlja svake godine. Istakao je kako se povećava broj djece s poteškoćama u razvoju svake godine te da u KS dolaze porodice iz drugih kantona, ali i regije.

"Ministarstvo i Vlada KS nastoje riješiti ovaj problem kroz sistem i dijelom smo uspjeli u tome. Tačno je da imamo djece na čekanju i mi ove godine planiramo već za naredni budžet izdvojiti sredstva kako bismo angažovali nove ljude. Problem je što imamo različita tumačenja nevladinih organizacija o tome kako se djeca s poteškoćama trebaju obrazovati pa ćemo u utorak organizovati okrugli sto kako bismo pokušali pronaći jednaka rješenja bez obzira na to o kojoj teškoći se radi. Tu ćemo dobiti smjernice za budući rad Vlade na ovom problemu", kazao je Kazazović.

Istakao je da novca ima dovoljno, ali sada Vlada pokušava pronaći rješenje za povećan broj djece. Podsjetio je kako ova djeca nisu bila u sistemu i da su imala samo jedan vrtić malog kapaciteta u Mjedenici, ali da su u saradnji s EDUS-om to promijenili i djeca su dobila prostor u OŠ Vladislav Skarić, a potom i prostor bivše OŠ Isa-beg Ishaković.

Različita tumačenja"Ovdje se ne radi o djeci školskog uzrasta, jer djeca s poteškoćama u razvoju se mogu uključiti u redovnu školu u okviru sistema inkluzije, ovo su predškolska djeca. EDUS je pomogao rješenju ovog problema, ali sistem ne može omogućiti nijednoj nevladinoj organizaciji da vodi proces obrazovanja djece u javnim ustanovama. Mi ih možemo finansirati kroz projekte. Roditelji imaju različita tumačenja gdje žele da im djeca idu u školu, jer ima djece s različitim teškoćama i prebacuju nam da smo se fokusirali samo na jednu grupu", kazao je ministar.

Predstavnica EDUS-a Sanela Lindsay kazala je kako sistema nema i da zato oni rade s djecom te da je očigledno da javne ustanove ne mogu iznijeti taj problem uspješno.

"Kada nama budu prestale dolaziti dvije-tri uplakane porodice s djecom s kojom ne znaju gdje će, onda ćemo znati da postoji sistem. Mi postojimo radi djece, a ne sistema. Prozvali su nas na Skupštini kao prvog neprijatelja, a sistem je taj koji se opire mijenjanju. Budući pedagozi i profesori uče iz knjiga iz 1960-ih godina. Nemate visokoškolske ustanove koje znaju raditi s ovom djecom", kazala je Lindsay.

Ko je stručniji?Ministar Kazazović je ranije u razgovoru za Klix.ba kazao kako kurs ne može biti iznad formalne diplome defektologa i da tu nastaje problem, jer u OŠ Vladislav Skarić rade edukatori s Univerziteta Sarajevo i EDUS-a, te da između njih dolazi do sukoba. Za specijalne ustanove izdvajaju osam miliona KM godišnje, mimo EDUS-a.

Kazao je kako je tačno da edukatori nisu dobili platu tri mjeseca, ali da su sredstva osigurana i da se sada radi na novim upošljavanjima kako bi se radilo s djecom "jedan na jedan".

"Nijedna Vlada nije osigurala ovakav sistem predškolskog obrazovanja za ovu djecu i logično je da se povećava broj jer dolaze djeca iz svih dijelova BiH s obzirom na to da ni u jednom mjestu nema ovakav standard obrazovanja. Sada moramo pronaći rješenja", kazao je Kazazović.

Lindsay je ranije izjavila za naš portal kako su pokušavali riješiti ovaj problem cijelo ljeto, ali da su ih ignorisali. Problem je što edukatori ne žele raditi jer nisu plaćeni za posljednja tri mjeseca te ih nema dovoljno.

"Nije potpisan sporazum s OŠ Vladimir Nazor u kojem bi se naveli osnovni uslovi koji su nam potrebni, jer mi svoje znanje dajemo besplatno sistemu. Obećano nam je da će biti potpisan. To ove sedmice nije urađeno, možda će biti naredne, ali poučeni ranijim iskustvom, potrajat će duže", kazala je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: