|

Rodbinskom vezom ili kupovinom knjiga do ocjene

Rodbinskom vezom ili kupovinom knjiga do ocjene
0
S
Piše: D. Brkić
16.11.2011. u 17:30
13
komentara
0

dijeljenja
Rodbinskom vezom ili kupovinom knjiga do ocjene
Ekspert u zaštiti od kurupcije Zoran Jančev, govoreći danas na Pravnom fakultetu u Tuzli, u okviru prvog kruga projekta “Diploma sa dostojanstvom”, istakao je kako se studenti primoravaju na kupovinu udžbenika čiji su autori njihovi profesori, te da na taj način dobijaju prolaznu ocjenu i bez iskazanog dovoljnog nivoa znanja.
Također, kada se govori o korupciji na Univerzitetima u BiH, Jančev navodi kako je riječ o kupovini ispita, kupovini darova, bliskosti profesora i roditelja, rodbinskim vezama, ali i iskoritaštavanjem i zloupotrebom studenata u cilju dobijanja boljih ocjena i polaganja ispita.

Inače, Univerzitet u Tuzli i Centar za civilno društvo – Kyodo, Sarajevo u partnerstvu sa Helsinškim odborom RS-a, i pridruženim partnerom Centrom za edukaciju sudaca i tužitelja, Sarajevo su u junu, 2011. godine potpisali Sporazum o suradnji na projektu "Borba protiv korupcije u obrazovanju“.

Ovim Sporazumom Univerzitet se obvezao na suradnju u provedbi projekta kojem je svrha unaprijeđenje podzakonskih akata kojima se reguliraju ispitne procedure na fakultetima.


Danas su na Pravnom fakultetu u Tuzli održane dvije prezentacije o borbi protiv korupcije za studente i nastavno osoblje. Izlagači su bili već pomenuti Zoran Jačev i Paša Softić, sudija Općinskog suda Tuzla koja je govorila o pravnoj praksi u procesiranju pojava korupcije.

Sutkinja Paša Softić, osvrnula se na dimenzije korupcije u okviru obrazovanja koja bi se mogla ogledati u sljedećem: nejednakosti kriterija za sve studente, nepostojanje političkog pritiska na univerzitete u Bosni i Hercegovini, korištenje veza i protekcija prilikom polaganja ispita, uzimanje novca za polaganje ispita, ucjenjivanje studenata da kupuju knjige/skripte, seksualno uznemiravanje od strane profesora.

“U Bosni i Hercegovini do sada prema svim poznatim podacima nije vođen a niti je pravosnažno okončan ni jedan postupak iz ove kategorije krivičnih djela na Univerzitetima Bosne i Hercegovine”, konstatirala je sutkinja Paša Softić.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...