Sindikat javnih RTV servisa
5

"Rješenje uručeno Bakiru Hadžiomeroviću nevažeće"

FENA
Bakir Hadžiomerović
Bakir Hadžiomerović
Samostalni sindikat uposlenika javnih RTV servisa smatra da je rješenje o prestanku ugovora o radu Bakiru Hadžiomeroviću doneseno suprotno članu 23. Zakona o vijeću uposlenika FBiH, jer prije njegovog donošenja nije konsultiran Sindikat, te se u skladu sa članom 25. istog Zakona rješenje smatra nevažećim, kao i da ono ne može imati posljedice na prava uposlenika da nastavi obavljati poslove po osnovu Ugovora o radu od 22. septembra 2011. godine.

Ovo je odluka koju je Upravni odbor spomenutog Sindikata donio na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu, povodom donošenja Odluke o prestanku ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora o radu uposleniku RTVFBiH Bakiru Hadžiomeroviću.

Samostalnom sindikatu uposlenika javnih RTV servisa 5. juna se obratio član Sindikata Bakir Hadžiomerović i zahtijevao stav ovog tijela povodom donošenja Rješenja Generalnog direktora RTV FBiH od 1. juna 2012. godine na osnovu kojeg mu je prestao ugovor o radu zaključen za radno mjesto odgovornog urednika za TV program i multimediju, navodi se u saopćenju ovog sindikata.

Sindikat smatra da je rješenje doneseno suprotno odredbi člana 86. i člana 97. Zakona o radu FBiH. Navodi se da član 86. Zakona o radu FBiH propisuje način prestanka ugovora o radu, dok član 97. tog zakona propisuje da se odredbe Zakona koje se odnose na otkaz, primjenjuju i u slučaju kada poslodavac otkaže ugovor i istovremeno ponudi uposleniku zaključivanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima.

"Iz dispozitiva rješenja se ne može zaključiti da je Bakiru Hadžiomeroviću otkazan ugovor o radu nego samo da mu je prestao ugovor o radu. Dakle, osnov prestanka ugovora o radu nije tačno označen, ali se može pretpostaviti da je Ugovor o radu otkazan, s obzirom na to da je uposleniku ponuđeno zaključivanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima", ističu u Sindikatu.

Istog je stava i Helsinški komitet koji smatra da je odluka poslodavca donesena suprotno odredbama članu 25. Zakona o vijeću zaposlenika FBiH nevažeća,

Helsinški komitet preporučuje poništenje Rješenjao prestanku Ugovora o radu s ponudom izmjenjenog Ugovora o radu, koje je poslodavac ispostavio žalitelju, jer je takvom odlukom povrijeđen član II/3 e) Ustava BiH, član 6.stav 1. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.