BiH
4

Objavom konkursa RTVFBiH prekršio Zakon o javnom servisu

FENA
Udruženje BH novinari i Helsinški komitet za ljudska prava u BiH poslali su pismo na adresu Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, Federalnog ministarstva pravde, OHR-a i Federalne uprave za inspekcijske poslove, upozoravajući da su oba doma Parlamenta FBiH objavom Javnog konkursa za imenovanje tri člana Upravnog odbora RTV FBiH i to iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda postupili suprotno Zakonu o Javnom servisu RTVFBiH.

U pismu se ocjenjuje da su time onemogućili pravičan postupak i postupak u razumnom roku u smislu Evropske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda, navodi se u saopćenju Udruženja BH novinari.

Navodi se da Zakon o Javnom servisu RTV BiH, kada je riječ o izboru članova Upravnog odbora, jasno precizira način izbora i imenovanja članova UO, a slijedom člana 65. i njegovim dosljednim poštivanjem onemogućena je politička ovisnost Javnog servisa.

Helsinški komitet i Udruženje BH novinari cijene da su oba doma Parlamenta Federacije donoseći odluku o raspisivanju konkursa za izbor tri člana Upravnog odbora postupila pogrešno, jer su odluku o raspisivanju donijeli kao da je u pitanju konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Javnog servisa RTVFBiH.

Podsjeća se da je konstituirajuća sjednica UO održana ubrzo nakon usvajanja Zakona (2008. godina).

"Dakle, povrijeđene su odredbe člana 65., a u svezi s članom 25.(1) Zakona, što je dovelo i do povrede pravičnog postupka u smislu člana 6. stav 1 Evropske konvencije. Mišljenje Helsinškog komiteta i Udruženja/Udruge BH novinari je da opisani postupak oba zakonodavna tijela u odnosu na objavljivanje javnog konkursa predstavlja kršenje relevantnog zakonodavstva, negativno utiče na vladavinu prava i stabilnu autonomiju zakona, pri čemu krši njihove principe i načela", ističe se u pismu.

Zaključuje se da istovremeno kompletan postupak predstavlja ozbiljan atak na slobodu govora i nezavisnost medija.