{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rješenje slučaja "Sejdić-Finci" do kraja godine?

S
16.10.2011. u 08:26
0
9
Rješenje slučaja "Sejdić-Finci" do kraja godine?
0
Rješenje slučaja "Sejdić-Finci" do kraja godine?
Renzo Daviddi
Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi izjavio je da bi u decembru moglo da počne razmatranje kredibilnog zahtjeva BiH za članstvo u EU ukoliko bi pitanja "Sejdić-Finci", državne pomoći i popisa stanovništa u BiH bila adekvatno rješena u narednih nekoliko sedmica.
On je rekao da formiranje privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci predstavlja pozitivan korak i da postoji mogućnost da ovaj problem bude riješen do kraja godine.

"Sama činjenica da će se komisija sastati već naredne sedmice i da će pokušati da riješi neka proceduralna pitanja veoma je pozitivan razvoj događaja", rekao je Daviddi za Alternativnu TV.

On je naveo da samo formiranje komisije neće biti smatrano dovoljno uvjerljivim naporom i da će biti neophodno postići više od toga, odnosno da Evropska komisija želi da vidi vrlo uvjerljiva nastojanja da se ovaj problem riješi. Daviddi je rekao da Delegacija EU u BiH želi da domaći akteri rade na ovom pitanju i da kroz dijalog i kompromis nađu rješenje.

Kada je riječ o Zakonu o državnoj pomoći, Daviddi je rekao da je tekst zakona koji je usvojilo Vijeće ministara BiH i uputio ga u parlamentarnu proceduru dobar i usaglašen sa evropskim pravnim tekovinama. On je istakao da je neophodno da BiH ima završen obim državne pomoći već u prvom kvartalu naredne godine, pri čemu je zakonski okvir, odnosno njegovo blagovremeno usvajanje, od fundamentalnog značaja.

Govoreći o zakonu o popisu stanovništva, Daviddi je rekao da taj zakon nije uslov samo po sebi, ali da će biti neophodan ukoliko BiH dođe u novu fazu u procesu pridruživanja. "Ako bi BiH uspjela da dođe u novu fazu, odnosno ukoliko bi došla do tačke kada se od Evropske komisije traži mišljenje o BiH, bit će neophodno imati podatke o socijalno-ekonomskom razvoju zemlje", rekao je Daviddi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: