BiH
146

Rješenje problema pasa na ulicama u registraciji kućnih ljubimaca

FENA
Neformalna grupa građana danas je u Sarajevu upozorila na problem neprovođenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, koji je usvojen 2009. godine. U obraćanju medijima kazali su da je to ''poligon za pranje i krađu budžetskog novca''.

U ime neformalne grupe, Dalida Kozlić, pravnica, kazala je da je Zakon jasno definirao rješenje napuštenih pasa koji se nalaze na ulicama, te da je usvojeno i niz podzakonskih akata, ali da nije usvojen pravilnik koji je ključan za rješenje problema, a to je registracija kućnih ljubimaca, pasa i mačaka.

Aktivisti za zaštitu životinja, neformalna grupa građana na konferenciji za medije u Sarajevu kazali su da je registracija rješene i da bi usvajanje tog pravilnika problem svelo na minimum.

"Za problem koji imamo nisu krivi psi, krivi su organi vlasti i to na svim nivoima. Nemamo volju za rješavanjem problema, ali imamo situaciju da se u svakom zakonu u BiH napravi poligon za pranje i krađu budžetskog novca", kazala je Kozlić.

Smatra da je neusvajanje pravilnika o registraciji kućnih ljubimaca namjerna opstrukcija Ureda za veterinarstvo BiH i organa vlasti koji ne vrše pritisak za tu zakonsku obavezu.

Problem koji je izazvalo neprovođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH je i azil u Prači, smatraju aktivisti, u kojem je umrlo stotine pasa, i ''oprano'' mnogo novca.

Kozlić je navela da vlasnik azila fakturiše organima vlasti račune za hranu, veterinarske usluge i druge aktivnosti, a da psi umiru od gladi i bolesti.

Drugi primjer koji je navela je higijenski servis u sklopu preduzeća Lokom d.o.o. Novi Grad za koji smatra da radi nelegalno te da ne posjeduje dozvolu za rad niti ispunjava uvjete propisane pravilnikom koji moraju ispunjavati higijenski servisi.

"Uposlenici hvataju pse na području više općina i ubijaju ih, za to vrijeme se za te pse fakturiše hvatanje pasa, veterinarski pregledi, vakcinacija, čipovanje, sterilizacija, liječenje. Naplaćaju se usluge za mrtve životinje", istakla je Kozlić.

Aktivist iz Tuzle Senad Isaković također je naglasio da je registracija jedino rješenje.

"Da se od cijele BiH napravi azil problem neće biti riješen bez registracije", rekao je Isaković.

Kazao je da nema precizan broj pasa na ulicama, niti u Sarajevu niti u BiH. Istakao je da se pojavljuju podaci od 10.000 do 12.000 pasa u glavnom gradu, ali smatra da je ta cifra nerealna i da su samo nagađanja.

Kritična masa su ženke koje se kote, navodi, a naglasio je da je namjera nečija da se problem ne rješava ili iznesu pravi podaci.