Livanjski kanton
0

Rimac najavio ostavku ako ne bude formirana nova vlada

SRNA
Nediljko Rimac
Nediljko Rimac
Premijer Livanjskog kantona u tehničkom mandatu Nediljko Rimac izjavio je da će odstupiti sa mjesta čelnog čovjeka kantonalne izvršne vlasti ukoliko do kraja ovog mjeseca ne bude formirana nova kantonalna Vlada.

Rimac, koji funkciju premijera obavlja gotovo osam mjeseci nakon opštih izbora i isteka mandata, rekao je novinarima da je krajnje vrijeme da izabrani zvaničnici kao ozbiljni ljudi koji se bave politikom moraju biti korektni i odgovorni, te da obećanja koja su dali biračima i građanima treba i da ispoštuju.

"Ukoliko najkasnije do kraja mjeseca ne bude formirana nova kantonalna Vlada, javno obećavam da ću kao premijer u tehničkom mandatu podnijeti ostavku", rekao je Rimac, kojeg je HDZ 1990 predložila za mandatara, dok je HDZ BiH, koja je osvojila više mandata u kantonalnoj Skupštini, za mandatara predložila Stipu Pelivana.

Mislav Sučić, delegat HSS-NHI u novom sazivu kantonalne Skupštine, izrazio je sumnju u skoro formiranje nove kantonalne Vlade, tvrdeći da nova izvršna vlast  neće biti formirana ni za godinu dana i da će Livanjski kanton još dugo imati Vladu u tehničkom mandatu.

Pritisak pod prijetnjom generalnog štrajka na kantonalnu Skupštinu vrše i sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja i Sindikat policije, koji traže hitno formiranje nove vlade, jer, kako kažu, žele imati legitimnog poslodavca i partnera, a ne vladu u tehničkom mandatu kojoj je Skupština nakon usvajanja budžeta za 2011. godinu ograničila pravo raspolaganja budžetskim sredstvima i usvajanje bilo kakvih uredbi i odluka.