Premijer u tehničkom mandatu
0

Rimac mandatar za formiranje Vlade Livanjskog kantona

SRNA
Nediljko Rimac
Nediljko Rimac
Premijer Livanjskog kantona u tehničkom mandatu Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990 bit će mandatar za formiranje nove vlade ovog kantona, potvrdio je predsjedavajući Kantonalne skupštine u prethodnom mandatu Drago Stanić.

Stanić, koji je poslanik HSP-a BiH u Skupštini Livanjskog kantona i predsjednik Skupštine u prethodna dva mandata, rekao je novinarima da će ove sedmice biti zakazana nova sjednica Skupštine na kojoj će novo rukovodstvo dati mandat za formiranje kantonalne Vlade kandidatu HDZ-a 1990 i aktuelnom premijeru Nediljku Rimcu.

Prema Stanićevim riječima, Rimac će dobiti određen rok da sastavi novu vladu.

Odgovarajući na pitanje da li će sadašnja skupštinska većina koju čine zastupnici HDZ-a 1990, HSP-a, SDP-a, Narodne stranke "Radom za boljitak" i SDA imati dovoljan broj glasova za potvrđivanje vlade koju će sastaviti Rimac, Stanić je rekao da će imati i više od 17 potrebnih glasova, jer će, kako je rekao, mandat u Skupštini preuzeti tri ministra koji su sada u tehničkom mandatu.

Iako je bilo najavljeno da će od mandatara HDZ-a BiH za formiranje nove vlade Stipe Pelivana biti zatraženo da se 4. novembra na sjednici Skupštine u Tomislavgradu izjasni da li ima ili nema dvotrećinsku većinu za formiranje nove Vlade, stranke platforme to nisu učinile, a nezvanično se govori da je sam Pelivan rekao zastupnicima da nema potrebnu skupštinsku većinu i da treba krenuti drugim putem, a to znači mandat za sastav vlade dati njegovom protivkandidatu  Rimcu.

Treba reći da je Klub hrvatskih poslanika u novom sazivu Kantonalne skupštine na posljednjoj sjednici smijenio predsjedavajuću tročlanog Predsjedništva Skupštine Ivicu Pađalić - Lotak iz tomislavgradskog HDZ-a BiH, zbog, kako su obrazložili, neobjašnjivog otkazivanja prethodne sjednice, a na njeno mjesto izabran je poslanik livanjskog HDZ-a 1990 Dinko Barać, koji će biti i novi predsjednik Skupštine Livanjskog kantona.	

Iako su izbori održani prije 13 mjeseci nisu formirane vlade Livanjskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.