Traži se dvotrećinska većina
0

Livanjski kanton: Nova Vlada vjerovatno iduće sedmice

SRNA
Livno
Livno
Ukoliko kandidat HDZ-a BiH za mandatara Stipo Pelivan do sjednice Skupštine Livanjskog kantona iduće sedmice uspije da obezbijedi dvotrećinsku skupštinsku većinu, ovaj kanton će dobiti novu vladu - zaključeno je na današnjem sastanku Kluba hrvatskog naroda u kantonalnoj Skupštini.

Predsjednik Kluba Hrvata Dinko Barać /HDZ 1990/ rekao je novinarima da su na današnjoj sjednici u Tomislavgradu dogovoreni precizni rokovi formiranja nove izvršne vlasti tako da će do kraja ove sedmice biti sazvan Kolegijum kantonalne Skupštine, a iduće sedmice sjednica Skupštine na kojoj će biti imenovana skupštinska radna tijela i izabrani članovi Vlade prema prijedlogu mandatara HDZ-a BiH Stipe Pelivana.

Barać je potvrdio da vjeruje da će na sjednici kantonalne Skupštine iduće sedmice biti potvrđena nova vlada Livanjskog kantona ukoliko Pelivan uspije da obezbijedi 17 glasova, a ukoliko to ne uspije u narednih sedam dana Skupština će razmatrati prijedlog kandidata HDZ-a 1990 za mandatara i premijera u prethodnom mandatu Nediljka Rimca.

Prema Baraćevim riječima, imenovanje nove kantonalne Vlade ipak ne zavisi samo od Kluba Hrvata koji ima 19 ruku, a za potvrdu Vlade potrebno im je 17, nego i od predstavnika druga dva konstitutivna naroda u kantonalnoj Skupštini - Srba i Bošnjaka. On je izrazio nadu da će biti postignut kompromis i da će Livanjski kanton gotovo godinu dana od opštih izbora do kraja iduće sedmice napokon dobiti novu vladu.