BiH
17

Rijetke otvorene radnje u Doboju okružene prašinom i smećem

FENA
Kozmetički salon "Image" jedina je otvorena uslužna radnja u Dobojskoj ulici Filipa Višnjića mjesec dana nakon što je plavni val rijeke Bosne poplavio Doboj, uništavajući brojne stambene i poslovne objekte, a nakon što se voda povukla ostala su brda mulja i smeća.
Foto: FENA
Foto: FENA
Ekipa Agencije FENA tokom boravka u Doboju posjetila je ovaj salon koji izgleda kao oaza mira. Ništa u njemu ne podsjeća na to da je poplava samo mjesec dana prije toga uništila poslovni prostor i cjelokupan inventar. Šteta je procijenjena na oko 40.000 KM.

Radnice u salonu Bernarda Ćelić i Biljana Starčević koje smo zatekli u uljepšavanju nekoliko mušterija kažu da su svi sretni što se salon otvorio jer mušterije sada mogu negdje doći i barem za trenutak pobjeći od prljavih ulica, prašine i smeća, ali i opustiti se nakon nezapamćene nesreće koja ih sve zadesila.

Ispričale su da kada su otvorili vrata salona nakon što se voda povukla slika je bila kao iz filmova, ali su se uposlenici i vlasnici odmah "bacili“ na posao te su 15 dana radili „od jutra do sutra“ kako bi mogli otvoriti salon već 2. juna.

Starčević je kazala da je u vrijeme dolaska plavnog vala uređivala obrve jednoj od mušterija, ali nakon telefonskog poziva kolegice koja ju je obavijestila da voda ide prema tom salonu uspjela je samo isključiti sve iz utičnica i zajedno s vlasnicom doslovno pobjeći u zadnjem trenutku.

"Voda je dolazila takvom brzinom da niko od nas to nije mogao vjerovati. Kad smo prvi put nakon poplava ušli u salon vode je još uvijek bilo ispred i na ulicama, ali u salonu je kompletan inventar bio ispreturan i pobacan. Ništa nije bilo na svom mjestu. Čak i ugradbeni namještaj bio je izmaknut", kazale su Ćelić i Starčević.

Naglašavaju da su hrpe smeća koje su izbacili ispred radnje odvezene, ali su sve sami očistili i otvorili salon bez ičije pomoći ili donacija.

Poslije svega što su vidjele i doživjele ipak kažu da se život u Doboj vraća, ali vrlo sporo.