{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Riješiti pitanje liječenja oboljelih od karcinoma dojke

F
2.10.2009. u 20:50
0
2
Riješiti pitanje liječenja oboljelih od karcinoma dojke
0
Riješiti pitanje liječenja oboljelih od karcinoma dojke
Foto: Ilustracija
Regionalna konferencija o karcinomu dojke završena je večeras u Sarajevu zaključkom da predstavnici nevladinog sektora u partnerstvu sa institucijama vlasti u BiH ulože određene napore i pokušaju sistemski riješiti pitanje nabavke lijeka Herceptin koji je neophodan u liječenju raka dojke.
"Nedavna odluka Vlade FBiH da, u trenutnoj teškoj ekonomskoj situaciji, odobri 2,5 miliona KM za lijek herceptin veliki je pomak, ali u bliskoj budućnosti mora se iznaći sistemsko rješenje za to pitanje. Predstavnici nevladinog sektora odlučni su da u partnerstvu sa institucijama vlasti pokušaju riješiti taj problem", kazala je FENI direktorica regionalnog Projekta osnaživanja zdravlja žena Nela Hasić.

Projekt osnaživanja zdravlja žena provodi se već pet godiona u BiH i između ostalog obuhvata projekte psiho-fizičke podrške izliječenim ženama, sos telefone, te razne edukativne skupove.

Na regionalnoj konferenciji u Sarajevu sudjelovali su medicinski stručnjaci, predstavnici nevladinog sektora i institucija iz BiH i zemalja regiona koji su diskutirali o budućim pravilima u svrhu poboljšanja kvaliteta života, uvjeta liječenja i rehabilitacije pacijentica oboljelih od karcinoma dojke.

U okviru konferencije održana je i Skupština Senološkog društva BiH, koje okuplja stručnjake što se bave bolestima dojke. Usvojene su smjernice koje su prilagođene evropskim standardima, a odnose se na dijagnostiku, patologiju i liječenje oboljelih od karcinoma dojke.

U okviru regionalne konferencije o karcinom dojke za sutra je najavljena druga "Race for the Cure" (trka/šetnja za ozdravljenje) koja će biti održana u pet do 12 sati na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. Očekuje se da će tom događaju prisustvovati građani iz 17 gradova širom Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: