Ogromne uštede
31

Riješen problem trajnog smještaja 15 državnih institucija u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH donijelo je dvije odluke o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, čime će biti ostvarena nova budžetska ušteda od oko 1,2 miliona KM na godišnjem nivou.

Odlukom o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu 15 institucija BiH, koje su zakupljivale prostor, dobit će trajni smještaj u zgradi Union banke d.d. Sarajevo na adresi Dubrovačka 6.

Kriteriji za odabir institucija bili su iznos zakupnine koju su plaćali, površina i vrsta zakupljenog prostora te ukupan broj zaposlenih.

Naloženo je ovim institucijama da najkasnije do kraja januara ove godine presele u dodijeljene prostorije i u skladu s tim raskinu dosadašnje ugovore o zakupljivanju prostora.

Istovremeno je donesena i Odluka o izmjenama Odluke o rasporedu kancelarijskog prostora u zgradi za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u ulici Đoke Mazalića broj 5 u Sarajevu, uz korekcije na sjednici.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o mjerama za otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje klasične svinjske kuge.

Izmjenom Pravilnika omogućava se nastavak vakcinacije svinja protiv klasične svinjske kuge do kraja 2018. godine radi sprečavanja širenja ove bolesti u našoj zemlji.

Vijeće ministara BiH donijelo je Pravilnik o obavezama prijevoznika koji dovodi stranca na granični prijelaz Bosne i Hercegovine.

Pravilnik prati evropske standarde i ovu oblast usklađuje sa Zakonom o strancima. Detaljno su obrađene obaveze i odgovornost prijevoznika u slučajevima odbijanja strancima ulaska u BiH i rokovi za njihovo vraćanje, kao i obaveza podmirenja troškova zadržavanja te su pooštrene novčane kazne za počinioce prekršaja u ovoj oblasti.

Usvajanju pravilnika prethodio je proces javnih konsultacija, koji je Ministarstvo sigurnosti provelo sa zainteresiranim javnostima u oktobru prošle godine.