BiH
0

Rijeka Prača dostigla kritičnu tačku

Piše: E.A.
Vodostaji rijeka su u porastu i na području BPK Goražde usljed novih padavina, porasta temperatura i topljenja snijega.

Situacija je trenutno najsloženija u Općini Pale u FBiH, gdje je došlo do naglog porasta vodostaja rijeke Prače, koja je dostigla kritičnu tačku i prijeti izlijevanju iz korita u MZ Hrenovica u naselju Pijesci, ali i u samoj Prači.

Načelnik Općine Asim Zec tvrdi da će, ukoliko se padavine nastave, doći do izlijevanja rijeke, čime će u ovom dijelu BPK Goražde, od Međugrada do naselja Kaljani, biti ugroženo od 70 do 80 porodica.

"Ostaje nam samo da gledamo u nebo i da se nadamo da će padavine prestati. Jutros smo imali određenih intervencija u smislu dopremanja hrane za stoku, jer su eventualnim plavljenjem ugrožena i poljoprivredna imanja“, kazao je Asim Zec.

On ističe da je jedino rješenje, kako bi se preduprijedile ovakve situacije, izgradnja obala utvrda na rijeci Prači. Dodao je također da je ohrabrujuća informacija da se danas u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaključuje tender za odabir izvođača radova na tom projektu.

"Općina Pale u FBiH ispunila je sve obaveze i bit će dio projekta izgradnje obala utvrda koji finansira Svjetska banka. Na lokalnoj zajednici je još rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a projekat će se realizovati u ovoj i narednoj godini, čime ćemo konačno staviti tačku na probleme sa izlijevanjem rijeke Prače“ , kazao je načelnik Asim Zec.

Na području općine Goražde nema opasnosti, jer nove kišne padavine nisu prouzrokovale veće probleme. Pomoćnica načelnika za Civilnu zaštitu Samira Drakovac potvrdila je da je povećan vodostaj rijeke Drine i njenih pritoka, ali da trenutno nema opasnosti od njihovog izlijevanja iz korita.

Međutim, u slučaju novih kišnih padavina moglo bi doći do aktiviranja klizišta. Jedno je zabilježeno već jutros u ulici Nurije Rašidagića, naselje Vinarići, kada je došlo do obrušavanja potpornog zida iznad magistralnog puta Goražde - Foča, usljed čega je jedan stambeni objekat ugrožen.

Saobraćaj na ovoj relaciji je prohodan, a u narednom periodu pokušat će se saniratI klizište kako ne bi ugrožavalo ljude i materijalna dobra.