Četiri decenije poslije
94

Rijeka emocija i poznata lica u Narodnom pozorištu: Svečano obilježena 40. godišnjica Olimpijskih igara

B. R.
Olimpijac bivše Jugoslavije u veleslalomu Jure Franko na svečanoj akademiji (Foto: I. Š./Klix.ba)
Olimpijac bivše Jugoslavije u veleslalomu Jure Franko na svečanoj akademiji (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je priređena svečana akademija posvećena 40 godina od Zimskih olimpijskih igara u glavnom gradu BiH. Napomenuto je da je to bio vrhunac u razvoju grada te konstatovano da postoji potencijal da se takav uspjeh ponovi.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) je izjavio da je bh. društvo 1984. u svakom smislu bilo u zenitu, tj. da je bilo na vrhuncu kreativnog, radnog i moralnog potencijala. Vjeruje u mogućnosti budućih generacija.

"Taj događaj upućuje nas na razmišljanje o neiskorištenosti naših potencijala, ali ujedno predstavlja i mogućnost da neka nova generacija naših ljudi pred sebe postavi izazov organizacije Zimskih olimpijskih igara te da još jednom, ono što je naizgled teško, komplikovano i zahtjevno, učinimo dijelom naše stvarnosti. Vjerujem da u tome mogu uspjeti oni koji danas tek izlaze na sportske i druge terene", poručio je Komšić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) je navela da je "Olimpijada upisana u DNK ovog grada". Obratio se i kantonalni ministar kulture i sporta Kenan Magoda (SDP) koji je mišljenja da ova godišnjica treba biti prilika da pokažemo da smo spremni "napisati svoja poglavlja u velikoj priči ljudskog postignuća".

Osvajač srebrne medalje u veleslalomu za bivšu Jugoslaviju na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu Jure Franko je naglasio da je tada postojala predanost zajedničkom cilju koji je postignut velikom pobjedom u "briljantnom Sarajevu".

Tokom svečane akademije izvedene su neke od najpoznatijih numera tog vremena, među kojima je "Lijepo je bilo u Sarajevu, doviđenja u Kalgariju" čiji je autor muzike Nikica Kalogjera, a autor teksta Duško Trifunović. Ova pjesma je bila na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara.

Akademija je završena izvedbom kompozicije Ravelovog "Bolera" uz koji su su nastupili britanski par Jayne Torvill i Cristopher Dean, osvojivši zlato u umjetničkom klizanju.