Hoće li u zatvor?
0

Riječki sud traži da dr. Ognjen Šimić kaznu odsluži u BiH

FENA
Dr. Ognjen Šimić
Dr. Ognjen Šimić
Županijski sud u Rijeci danas je preko hrvatskog ministarstva pravosuđa proslijedio molbu nadležnom sudu Bosne i Hercegovine da preuzme organizaciju odsluženja zatvorske kazne dr. Ognjena Šimića, potvrdio je glasnogovornik riječkoga suda Zoran Sršen.

Riječki je sud proslijedio tu zamolbu na temelju Sporazuma između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, potpisanu 10. februara 2010., stoji u saopštenju Županijskog suda.

Dr. Ognjen Šimić, tadašnji kardiokirurg riječkoga Kliničkog bolničkog centra, nepravomoćnom je presudom riječkog suda u augustu 2008. proglašen krivim za 18 slučajeva primanja mita od svojih pacijenata za operiranje mimo liste čekanja, u periodu od 1998. do 2006. godine, čime je nezakonito stekao 210 hiljada kuna.

Tada je osuđen na devet godina zatvora, a Vrhovni sud RH je pravomoćnom presudom u septembru prošle godine tu kaznu smanjio na pet godina.

Na objavi sudske presude dr. Šimić se nije pojavio, a nakon toga je utvrđeno da je pobjegao u BiH jer ima i bh. državljanstvo. U BiH se nalazi i danas na slobodi.