Regija
0

Glavaš podnio žalbu hrvatskom Vrhovnom sudu

SRNA
Branimir Glavaš (Foto: Reuters)
Branimir Glavaš (Foto: Reuters)
Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ubistava srpskih civila u Osijeku 1991. godine, a potom prebjegao u BiH, podnio je žalbu hrvatskom Vrhovnom sudu u kojoj je naveo nekoliko novih dokaza, pišu "Nezavisne novine".

Glavaš vjeruje da će prvostepena presuda biti ukinuta, navodeći da je potpuno nevin i da nema povjerenje u prvostepeni proces pred Županijskim sudom u Zagrebu.

"Priložio sam nove dokazne prijedloge iz kojih je vidljivo da je uz Krunoslava Fehira kao osobu koja je nalijevala sumpornom kiselinom Čedomira Vučkovića, postojala i još jedna, danas živa osoba (uz pokojnog Zorana Brekala) koja je učestvovala u nalijevanju Vučkovića kiselinom, a koja nije bila obuhvaćena prvostepenim krivičnim progonom", rekao je Glavaš.

On nije mogao otkriti identitet te osobe, navodeći da je poznata policiji i državnom tužilaštvu.

Glavaš je pred Županijskim sudom u Zagrebu proglašen krivim po komandnoj odgovornosti u slučajevima  "garaža" i "selotejp" za šta je dobio pet, odnosno osam godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od deset godina zatvora.

Nikica Gržić, advokat odbjeglog riječkog kardiohirurga Ognjena Šimića, rekao je da se njegov branjenik izjasnio da zatvorsku kaznu želi da služi u BiH i da je svjestan da je više neće moći izbjeći, nakon juče potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske.

Šimića je Riječki sud u ljeto 2008. godine osudio na devet godina zatvora zbog primanja mita od pacijenta u KBC Rijeka, a prije izricanja presude on je pobjegao u BiH.  Vrhovni sud prošle godine potvrdio je njegovu krivicu, ali je preinačio pravnu kvalifikaciju djela i skladno tome smanjio kaznu na pet godina. Iako mu je kazna prepolovljena, Šimić je nije prihvatio i dalje tvrdi da je nevin.
BiH i Hrvatska juče su potpisale izmijenjeni sporazum o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima, koji će omogućiti izvršenje prvosnažnih sudskih presuda izrečenih u jednoj državi u slučaju kada osuđenik prebjegne u drugu državu. 

Sporazum stupa na snagu odmah, a onemogućiće i dosadašnju praksu zloupotrebe dvojnih državljanstava.

Predsjedništvo BiH usvojilo je krajem januara sporazume između BiH i Hrvatske, te BiH i Srbije o izmjenama sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, a novi sporazum ne obuhvata lica koja nisu pravosnažno osuđena, a koja su pobjegla u jednu od navedenih zemalja.