Politička floskula
1k

Riječ eksperta: Proglašavanje Komšića nepoželjnim je besmisleno, to mogu uraditi samo države

Piše: R. D.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Željka Komšića, novoizabranog člana Predsjedništva BiH nakon općina, nepoželjnim su počeli proglašavati i kantoni, među njima i neki u kojima je Komšić osvojio i desetke hiljada glasova. Sam taj čin nije uobičajen, izaziva zabune, a eksperti ga smatraju besmislenim.

U pismima i stavovima koje potpisuju hrvatskih političari obično je naglašeno da se "nepoželjnost" odnosi na Komšića u funkciji člana Predsjedništva. Opet, širu javnost ta konstrukcija zbunjuje, mnogi je shvataju značajno šire, a i sama primjena i korištenje pojma "persona non grata" nije tako jednostavna.

Nurko Pobrić, profesor Ustavnog prava, kaže da je proglašavanje Željka Komšića nepoželjnim na prostorima određenih općina i kantona u Federaciji BiH, potpuno besmisleno.

"Nema to nikakvog smisla i potpuno je protupravno. Samo država nekog može proglasiti nepoželjnom osobom. Nikako općina niti neka niža teritorijalna jedinica. Zamislite u praksi da Komšić krene privatno na more i neko ga zaustavi. To bi u najmanju ruku bilo krivično djelo, ograničiti nekom slobodu kretanja ili šta drugo. Kod nas je ovo samo jedna primitivna politička floskula i ništa više", pojašnjava Nurko Pobrić.

Pobrić kaže da se praksa proglašavanja nekog nepoželjnom osobom ili personom non grata radi u međunarodnim odnosima, te se te osobe obično protjeruju iz te države.

Sitne provokacije

Komšić je potpisom premijera Nevenka Hercega nepoželjnim proglašen danas i na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona. Predsjednik Kantonalnog odbora HNK Komšićeve Demokratske fronte, Branimir Jukić, sve to komentariše "sitnim provokacijama sitnih političara".

"Potpuno se blesavo spuštati na taj nivo i komentirati izjave ovakvog tipa koje spadaju u 19. stoljeće. Ukoliko postoji trunka dosljednosti u ostalim strankama koje su ušle u Skupštinu HNK, gospodin Herceg je ovom izjavom upravo sam sebe eliminirao kao potencijalnog novog premijera. Pošto je to bila jedna od tema predizborne kampanje, baš me zanima ko će nakon ovakvih izjava podići ruku za gospodina Hercega kao premijera ili člana Vlade HNK. Pozivam javnost da pažljivo prati i da im to upamti već za iduće lokalne izbore", prokomentarisao je Jukić.

Cilj je promjena Izbornog zakona

Aner Žuljević iz Socijaldemokratske partije BiH kaže da ovakvo ponašanje nije iznenađenje, već dio političkog marketinga s ciljem usvajanja "diskriminatorskog HDZ-ovog izbornog zakona".

"Željko Komšić je pobijedio po istim pravilima kao i gospodin Čović prije četiri godine. HDZ i njegovi dužnosnici su najmanje pozvani da bilo koga proglašavaju nepoželjnim jer se radi o stranci koja već godinama u kantonima gdje se pitaju ne dozvoljava Srbima ustavnu ravnopravnost, a pri tome gospodinu Čoviću ne smetaju srpski glasovi koje mu Dodik isporuči. Umjesto što pišu ovakve pamflete trebali su posjetiti Aluminij da vide konkretno kako izgleda rezultat njihove politike i da posvete vrijeme rješavanju problema ugroženosti hiljadu radnih mjesta. Na kraju zaključno radi se o klasičnom političkom licemjerstvu i vještačkim krizama koje će samo ubrzati odlazak ljudi iz ove zemlje", smatra Žuljević.