Šerijat brani odlaske nadriljekarima
0

Rijaset IZ traži da vlast zabrani Torabijeve seanse

FENA
Foto: Rijaset.ba
Foto: Rijaset.ba
Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH na današnjoj je vanrednoj sjednici u Sarajevu pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Mustafe Cerića, nakon uvida u izjave "nadriljekara-iscjelitelja" Mekkija Torabija i načina na koji on vrši iscjeliteljske seanse, zaključilo da se radi o neprihvatljivom djelovanju.

Ovo vijeće je usvojilo prijedlog fetve koju je napisao emin Enes Ljevaković, saopćeno je iz agencije MINA.

"Na temelju Časnoga Kur'ana i Sunneta Allahovog Poslanika, nadriljekarstvo je šerijatski zabranjeno (haram), odlazak nadriljekaru na iscjeliteljsku seansu je, također, šerijatski zabranjeno djelo kao i svaki vid pomoći, saradnje, promoviranja i promicanja takve i sličnih aktivnosti kojima se obmanjuju lahkovjerni ljudi, manipulirajući njihovim željama i potrebama", ističe se u fetvi.

Vijeće je zaključilo da je pojava Mekkija Torabija i njegovo djelovanje u Sarajevu, a time i u BiH, šerijatski zabranjeno (haram), te se ljudima koji vjeruju u Allaha i Sudnji dan savjetuje da se klone tog harama.

Navedeno je da, prema saznanjima do kojih je došlo Vijeće za fetve Rijaseta IZ u BiH, oni koji su išli na Torabijeve seanse nisu izliječeni i osjećaju se prevarenim.

Ocijenjeno je da su prošlogodišnje Torabijeve seanse u Sarajevu narušile ugled i nanijele moralnu štetu BiH, jer je Mekki Torabi uzimao našu zemlju kao primjer uspjeha njegovog nadriljekarstva.

Stoga, ovo vijeće zahtijeva od nadležnih organa vlasti, medicinske struke i znanstvene javnosti da zaustave obmanu i sramotu koja se nanosi bh. društvu pojavom i djelovanjem nadriljekara Mekkija Torabija.

Također, Vijeće za fetve zahtijeva od domaćina i pokrovitelja nadriljekarstva preko osobe Mekkija Torabija da odustanu od ovog, po općeduhovno i duševno stanje društva, štetnog djelovanja s nesagledivim posljedicama.

Sjednici Vijeća za fetve prisustvovali su članovi - zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet Spahić, muftije banjalučki Edhem Čamdžić, bihaćki Hasan Makić, goraždanski Hamed Efendić, mostarski Seid Smajkić, sarajevski Husejin Smajić, travnički Nusret Abdibegović, tuzlanski Husejin Kavazović, zenički Ejub Dautović i vojni muftija Ismail Smajlović.