"Čudotvorni" volonter
0

Mekki Torabi u Sarajevo dolazi da volontira

Piše: A. Karadža
Foto: Arhiv/mekkitorabi.com
Foto: Arhiv/mekkitorabi.com
Kontroverzni Mekki Torabi vizu za boravak u Bosni i Hercegovini dobio je na osnovu pozivnog pisma koje je uputilo KJP ZOI'84, rekli su nam u Službi za odnose sa strancima BiH.

Kako nam je potvrđeno u ovoj instituciji, pozivno pismo jedan je od osnova za izdavanje viza stranim državljanima, a s obzirom da Torabi dolazi iz zemlje koja ima vizni režim sa BiH, kontroverzni Marokanac morao je podnijeti zahtjev za dobijanjem vize.

Nezvanično saznajemo da je u pozivnom pismu navedeno kako Torabi dolazi s ciljem volonterskog rada.

Prema važećim zakonima BiH, Torabijev dolazak u našu zemlju je zakonit, a njegove aktivnosti tokom boravka spadaju u nadlaženost Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ukoliko se utvrdi da Torabi krši neki od zakona BiH, na osnovu Zakona o boravku i kretanju stranaca mogao bi biti sankcionisan pa čak i protjeran iz BiH, a prijetila bi mu i kazna zabrane ulaska u trajanju od jedne do pet godina.

KJP ZOI'84 odlučilo je dobro unovčiti njegovo volontiranje pa su potencijalnim klijentima uputili poziv za reklamiranje tokom seansi u Zetri.

Boravku Marokanca se već dugo protive i Islamska zajednica BiH, Ministarstvo zdravstva KS, a danas se oglasilo i Udruženje teško oboljele djece BiH, koje je apelovalo na roditelje da ne dovode djecu u Zetru.